Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči z Českých Velenic použili jako první automatizovaný defibrilátor k záchraně života

V pondělí byl na jihu Čech vůbec poprvé aktivován automatizovaný elektronický defibrilátor. Takzvanými First respondery se jako první stala jednotka požární ochrany z Českých Velenic, když se ze zásahu u požáru rovnou vydala k pacientovi v náhlém bezvědomí.

Výjezdová skupina zdravotnické záchranné služby ze Suchdolu nad Lužnicí byla ve stejnou dobu ohlášení tísňové výzvy vyslána k závažnému zranění cyklisty. Operační středisko proto vyslalo nejbližší záchranáře z Třeboně a ve stejnou dobu aktivovalo jednotku hasičů z Českých Velenic, kteří mají automatizovaný defibrilátor. Do Českých Velenic totiž museli třeboňští záchranáři překonat 36 kilometrů.

„Hasiči vracející se ze zásahu u požáru byli na místě během pěti minut od nahlášení události. Po připojení elektrod automatizovaného elektronického defibrilátoru aplikovali muži se zástavou oběhu opakovaně doporučený výboj a provedli nepřímou srdeční masáž do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Po příjezdu posádky na místo přebral resuscitaci lékař a záchranáři zdravotnické záchranné služby,“ popsala mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková. 

Vůbec první aktivace First responderů potvrdila, že nedávno vytvořený systém z ostatních složek integrovaného záchranného systému je plně funkční a je dalším krokem, který výrazně zvyšuje šance při náhlé zástavě oběhu i v řídce osídlených oblastech Jihočeského kraje. Na základě analýzy případů náhlé zástavy oběhu a kardiopulmonální resuscitace v Jihočeském kraji se od srpna staly First respondery jednotky požární ochrany v Soběslavi, Českých Velenicích, Suchdole nad Lužnicí, Bechyni, Netolicích, Nové Bystřici, Nové Včelnici, Nových Hradech, Slavonicích a Velešíně. Od roku 2012 má přístroj i Horská služba Šumava. 


Mapa rozmístění hasičských jednotek s automatizovanými defibrilátory.

„Přes stále se zlepšující pokrytí území posádkami zdravotnické záchranné služby a zkracování dojezdových časů zůstává nadále pacient stižený náhlou zástavou oběhu nedosažitelný pro profesionální zdravotnickou pomoc v prvních několika minutách, které jsou zásadní pro určení šance na dobrý výsledek. Počet laiků schopných samostatně provádět účinnou kardiopulmonální resuscitaci je stále nedostatečný a telefonicky asistovaná resuscitace je sice již standardním opatřením, ale pořád neřeší všechna úskalí,“ přidává Kafková s tím, že včasné provedení defibrilace výrazně zvyšuje šanci postiženého na přežití.

 

Štítky zdravotnická záchranná služba, zástava, Česko, Suchdol nad Lužnicí, Třeboň, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Českých Velenic použili jako první automatizovaný defibrilátor k záchraně života  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.