Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Umíte si správně umýt ruce? Otestovat se můžete ve strakonické a táborské nemocnici

Celosvětový Den hygieny rukou připadá každý rok na 5. května. K tomuto významnému dni se ve středu 9. května připojí strakonická a táborská nemocnice s osvětovou akcí zaměřenou na správnou hygienu rukou.

Ve vstupní hale pavilonu operačních oborů Nemocnice Strakonice si zájemci budou moci od 9 do 12 hodin vyzkoušet správnou techniku mytí a zároveň si ověřit jeho kvalitu v takzvaném blackboxu, který odhaluje neumytá místa na rukou. „Jde o zařízení, ve kterém je zabudována UV lampa. Stačí pod ni jen umístit vydezinfikované ruce a pod ultrafialovým světlem se správně ošetřená místa na rukou rozzáří, zatímco neošetřené oblasti, kde mohou být i nebezpečné bakterie, zůstanou tmavé,“ vysvětluje předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Také v nemocniční hale táborského špitálu si od 9 do 12 hodin mohou zájemci z řad veřejnosti, pacientů i zdravotníků pod odborným dohledem vyzkoušet správnou techniku mytí a dezinfekce rukou. I tam bude k dispozici speciální přístroj pro praktickou ukázku, zda si lidé myjí a dezinfikují ruce správně.

„Zdravotníci jsou v zásadách hygieny rukou pravidelně školeni, ale na šíření infekcí v nemocničním prostředí se mohou podílet i sami pacienti a jejich návštěvy, proto bychom je také rádi edukovali. Uvítáme i děti, aby se naučily správné hygienické dovednosti a přenesly si je do života. Na každého návštěvníka čeká drobná odměna,“ upřesnila nemocniční hygienička Lenka Plachá.

Den hygieny rukou každý rok připadá na 5. května a je součástí iniciativy Světové zdravotnické organizace (WHO) s názvem SAVE Lives: Clean Your Hands (Zachraň život – umývej si ruce). Ta upozorňuje na význam mytí rukou jako klíčového preventivního opatření proti přenosu mnoha infekčních onemocnění.

Podle Světové zdravotnické organizace se až 80 procent infekcí šíří špinavýma rukama.

Tisková zpráva

Štítky Den hygieny rukou, mytí rukou, ruce, čistota, hygiena, Nemocnice Strakonice, nemocnice, Světová zdravotnická organizace, infekční onemocnění, Nemocnice Strakonice, a.s., Tomáš Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umíte si správně umýt ruce? Otestovat se můžete ve strakonické a táborské nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.