Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Naše práce obnáší víc, než jen počítání opakování, říkají osobní trenéři Přemek a Lukáš

S osobními trenéry se v poslední době roztrhnul pytel. Se zvyšující se oblíbeností fitness a zdravého životního stylu se není čemu divit. Není ale trenér jako trenér. Co vlastně tato profese obnáší? A dá se jí uživit? O tom jsem si povídala s dvěma budějckými trenéry Lukášem Zetkem a Přemkem Mužíkem.

Osobní trenéři. Věřím, že pár lidem se teď s tím slovem osobní trenér opotilo čelo. Je k tomu důvod? Představte se nám.
Lukáš: Mohu být hned na začátku drobet sentimentální? Přema je v mnoha věcech vlastně mým vlastním vzorem. Nejen, že se s ním spolehlivě spolupracuje ve všech sférách. Ale pokud se budeme bavit například o fitku, tak bere svou práci osobního trenéra na tomto poli opravdu zodpovědně. Mimo to se spolu známe prakticky více jak dvacet let.
Přemek: Lukáš patří mezi nejvíce pracující lidi v mém okolí. Co si dá do hlavy, to se tak prostě stane, i kdyby to mělo trvat tisíc let. Je na sebe velmi tvrdý, což dokazuje celoročně perfektní postavou. Sám je důkazem toho, že předává věci z praxe, které opravdu fungují. Nejen dlouhodobě na sobě, ale hlavně na svých klientech. Aktuálně dokončuje Karlovu univerzitu a na ní nejvyšší trenérské vzdělání v Čechách. Tím se otevírá spousta možností.

Proč jste se rozhodli zrovna pro tuto profesi? Není to trochu nestálá práce? Dá se tím vůbec uživit?
Přemek: Oba dva cvičíme více jak dvanáct let, Luky dokonce ještě déle. Práce osobního trenéra tedy s praxí vyplynula tak nějak sama. Začátky jsou samozřejmě krušnější. Člověk má znalosti jak cvičit sám, ale nikdo mu už nenastíní, co trénování obnáší v praxi. Když ale vidíš, že jsi schopný lidem nejen pomoct na cestě za vysněnou postavou, ale občas i uslyšíš, že jsi přispěl ke změně klientova života, najednou znáš svoje místo na zemi. Už se takto živíme šestým rokem.
Lukáš: Je to tak, jak říká Přema. Nepřemýšleli jsme zprvu nad tím, kolik si tím vyděláme. Myšlenka plnohodnotné obživy přišla spíše později. Já jsem se po státnicích dokonce nechal zaměstnat jako projektant chladících boxů. Naštěstí už tehdy jsem věděl, že to nebylo to, co od života chci.

Co vlastně všechno práce osobního trenéra obnáší?
Lukáš: Za ty roky jsme si přišli na spoustu užitečných postupů a přístupů. Je samozřejmě nutné se neustále vzdělávat. Nicméně trenér „profík“ nezná jen podrobné složení aminokyselin a detailní anatomii, ale při tréninku se lidem opravdu věnuje. Klienti si rádi zaplatí za osobní přístup více, než za nashromážděné tituly a diplomy fitness trenéra. Pořádáme na toto téma 25. května v Budějcích podrobný seminář
Přemek: Jsem živoucím příkladem Lukyho slov. Jsem na tréninku pouze pro klienta. Když můj svěřenec cvičí, pozornost jinam než na něj zkrátka nepatří. Tato práce také obnáší víc, než jen počítání opakování. Lidé si k nám jdou vyčistit hlavu. Nejdůležitější je oboustranná spokojenost a důvěra. Pokud se však nedokážeme s klientem z jakéhokoliv důvodu naladit na stejnou vlnu, jsme schopni sami spolupráci ukončit. Což jsme oba v minulosti už párkrát udělali.

Opadla novoroční vlna lidí, kteří chtějí hubnout kila z Vánoc, teď přijdou ti, kteří chtějí hubnout do plavek. Jak se na to díváte? Dá se to ještě vůbec stihnout?
Přemek: Stíhají to v pohodě, protože já to mám taky na hraně! (smích)
Lukáš: Samozřejmě zaznamenáváme plavkové šílenství před létem. Každopádně takoví lidé budou neustále v začarovaném kruhu, protože jim chybí celoroční disciplína. Naštěstí nás takoví klienti příliš nevyhledávají. Klasický celoroční pohyb tělu sám o sobě prospívá a téměř jakákoliv pohybová aktivita je přínosná. Ovšem já raději zůstanu u „fitkových“ témat, Přema sám potvrdí, že už na škole jsem v ostatních sportech neuměl ani kopnout do míče.
Přemek: Je to především o dlouhodobém režimu. Pokud se člověk rozhodne změnit postavu, musí být ochotný tomu přizpůsobit svůj dosavadní životní rytmus. A to kompletně. Nestačí si pouze dát každý den k snídani ovesné vločky. Stresové zaměstnání tomu také příliš neprospívá.

Když zmiňujete stravu, jak důležitou roli hraje výživa v kombinaci s cvičením?
Lukáš: Pokud člověk nikdy příliš necvičil, tak prvotní malé výsledky se při pravidelném tréninku objeví bez jakéhokoliv zásahu do zaběhnuté stravy. Někdo má k těmto výsledkům předpoklady lepší, někdo zase horší. Nicméně tak i tak se jednoho dne každý z nás dostane do bodu, přes který se dál bez kvalitní životosprávy zkrátka nepohneme. Nikdo nemluví o suchém kuřeti a neochucené rýži. Ale ze začátku stačí například vynechat mouku a nedokrmovat se po každém jídle čokoškou.
Přemek: Přesně tak. Rovnou na začátku si proto s klienty musíme vyjasnit co očekávají a co po nich budeme požadovat, abychom daného cíle dosáhli. Dobré výsledky máme i s klienty, kteří s námi chodí cvičit dvakrát týdně a vhodně přizpůsobí jídelníček tím, že se například začnou stravovat pravidelně a rozumně z běžně dostupných surovin.

Věnujete se ještě něčemu jinému než trénování? Jaké máte plány do budoucna?
Lukáš: Kromě zmíněných seminářů, máme rozpracovaných více projektů, které hodláme brzy vypustit. Ale pokud by snad trénování nevyšlo, nechávám si zadní vrátka jako youtube star. (smích)
Přemek: Mimo náš společný projekt Tvůj Trenér se každý vzděláváme v lehce odlišných věcech. Aktuláně sám na sobě zkouším jiný způsob stravování, než jsem byl doteď zvyklý. Přes léto plánuji navštívit pár velmi zajímavých seminářů u nás i v zahraničí.

Foto Zuzana Reifová

Štítky osobní trenér, Lukáš Zetek, Přemek Mužík, rozhovor, cvičení, fitness, Tvůj trenér, trenér, trénink, Univerzita Karlova, Česko, YouTube, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naše práce obnáší víc, než jen počítání opakování, říkají osobní trenéři Přemek a Lukáš  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.