Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nemocnice Strakonice otevírá nové pracoviště magnetické rezonance

Tříleté snažení strakonických lékařů o zavedení nové diagnostické metody bude začátkem léta završeno zprovozněním nové magnetické rezonance. Slavnostní zahájení provozu se uskuteční ve čtvrtek 28. června ve 13 hodin.

Společenské setkání u příležitosti zahájení provozu se uskuteční za účasti hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské a generálního ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka dne 28. června od 13 hodin.

Investiční náklady na přístroj SIGNA VOYAGER 1.5 T výrobce GE Healthcare Company Ltd. činí 27 415 985 korun bez DPH a jsou hrazeny z Integrovaného regionálního operačního programu, náklady na stavební úpravy činily 3 355 601 korun bez DPH. Významným způsobem obě akce kofinancuje Jihočeský kraj.

Nové pracoviště se nachází v přízemí pavilonu operačních oborů v blízkosti centrální recepce, čekárna pro chodící pacienty je z prostor jižního křídla budovy. Pacienti imobilní budou přiváženi přímo od výtahů přístupovou chodbou z klinických oddělení a tento přístup právě vylučuje křížení s pacienty ambulantními.

„Medicína jde hodně dopředu, velmi dobře vzpomínám, když jsme ve Strakonicích v roce 1993 otevírali první naše CT, nyní se posouváme po 25 letech dále. Vyšetření v prostředí magnetické indukce 1.5 Tesla je zaměřeno na vyšetření mozku i celé nervové soustavy, břicha, měkkých tkání, kloubů a pohybové soustavy. Obrazové rozlišení tkání je vynikající
a dnes magnet patří u některých onemocnění přímo k základním lékařským vyšetřením. Oproti rentgenovým vyšetřením včetně CT je výhodou nepřítomnost rentgenového záření, naopak ale pro mnoho diagnóz zůstává vyšetřením základním a lépe vypovídajícím právě počítačová tomografie. Obě metody se vzájemně velmi dobře doplňují i s postupy nukleární medicíny – i tato diagnostika je ve Strakonicích, jako jedné ze dvou jihočeských nemocnic spolu s Nemocnicí České Budějovice, poskytována,“
popisuje předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

V průběhu června probíhá testovací provoz, postupný přechod na provoz je očekáván během léta 2018. Mimořádné ocenění zaslouží Ministerstvo zdravotnictví ČR, kdy přístrojová komise již před téměř třemi lety schválila pořízení magnetu do Strakonic, stejně tak jako české zdravotní pojišťovny v čele s VZP, jež se zavázaly tento provoz hradit. „V této souvislosti ovšem chci poděkovat kolegům z Nemocnice Písek a Nemocnice České Budějovice za léta vyšetřování pacientů strakonického regionu magnetickou rezonancí na jejich pracovištích. Právě po nemocnicích v Českých Budějovicích, Písku a Táboře jsme spolu s nemocnicí v Jindřichově Hradci další jihočeskou nemocnicí, která pro své pacienty zajistí toto vyšetření,“ dodává Tomáš Fiala.

Celkem během dvou let investuje Nemocnice Strakonice do moderních technologií z evropských zdrojů 96 milionů korun, významný podíl kofinancování jde z prostředků Jihočeského kraje.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, Strakonice, magnetická rezonance, Nemocnice Strakonice, a.s., pacient, Jihočeský kraj, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Zdeněk Kabátek, Ivana Stráská, Tomáš Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Strakonice otevírá nové pracoviště magnetické rezonance  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.