Jihočeští hygienici budou v létě kontrolovat led podávaný v nápojích v restauracích. Řada provozovatelů podniků podle nich neuskladňuje led správně a hlavně s ním i chybně manipuluje. Provozovatelům při podobných pochybeních hrozí pokuty. Novinářům to v pátek 22. června řekla Dagmar Smitková z českobudějovické krajské hygienické stanice (KHS).
„Kontroly můžeme dělat v průběhu celého roku, ale zvláště v letních měsících jsou na místě, kdy si lidé vyžadují více chlazených nápojů,“ uvedla Smitková z KHS. Dodala, že hygienici na jihu Čech v létě plánují sedm desítek kontrol tohoto typu, přistoupili k nim poprvé.
Podle ní je led specifická potravina, jelikož putuje přímo z mrazáku ke spotřebiteli. „Už se její kvalita nemůže nijak změnit. Pokud jde o maso, tak to se potom ještě tepelně upravuje a bakterie se mohou zničit. Ale v tomto případě spotřebitel konzumuje led přímo,“ upřesnila Smitková. Pokud obsluha nepostupuje s ledem správně, mohou se jím přenášet bakterie nebo viry žloutenky přenosné rukama. Podle ní existují zařízení, kde nepoužívají pro manipulaci s ledem pomůcky typu kleští nebo naběračky.
Špatně uskladněný led zase bývá v přímém styku s potravinami. „Pokud objevíme takovýto prohřešek, tak už se jedná o provozovnu s velkým nepořádkem,“ dodala hygienička.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.