Jihočeští hygienici se zaměří na led v nápojích. Při špatné manipulaci může šířit žloutenku

Autoři | Foto pixabay.com

Jihočeští hygienici budou v létě kontrolovat led podávaný v nápojích v restauracích. Řada provozovatelů podniků podle nich neuskladňuje led správně a hlavně s ním i chybně manipuluje. Provozovatelům při podobných pochybeních hrozí pokuty. Novinářům to v pátek 22. června řekla Dagmar Smitková z českobudějovické krajské hygienické stanice (KHS).

„Kontroly můžeme dělat v průběhu celého roku, ale zvláště v letních měsících jsou na místě, kdy si lidé vyžadují více chlazených nápojů,“ uvedla Smitková z KHS. Dodala, že hygienici na jihu Čech v létě plánují sedm desítek kontrol tohoto typu, přistoupili k nim poprvé.

Podle ní je led specifická potravina, jelikož putuje přímo z mrazáku ke spotřebiteli. „Už se její kvalita nemůže nijak změnit. Pokud jde o maso, tak to se potom ještě tepelně upravuje a bakterie se mohou zničit. Ale v tomto případě spotřebitel konzumuje led přímo,“ upřesnila Smitková. Pokud obsluha nepostupuje s ledem správně, mohou se jím přenášet bakterie nebo viry žloutenky přenosné rukama. Podle ní existují zařízení, kde nepoužívají pro manipulaci s ledem pomůcky typu kleští nebo naběračky.

Špatně uskladněný led zase bývá v přímém styku s potravinami. „Pokud objevíme takovýto prohřešek, tak už se jedná o provozovnu s velkým nepořádkem,“ dodala hygienička.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Led, nápoje, hygiena, kontrola, nápoj, Krajská hygienická stanice, Česko, žloutenka

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.