Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj chce v nemocnicích více lůžek pro smrtelně nemocné

Jihočeský kraj chce nabízet v příštích letech ve svých nemocnicích v každém okrese paliativní lůžka, tedy místa pro lidi s nevyléčitelnou nemocí v pokročilém stádiu. Momentálně jsou v celém kraji pouze dvě taková lůžka, a to v nemocnici v Jindřichově Hradci. Kraj počítá s rozšířením sítě těchto lůžek v koncepci paliativní péče do roku 2023, kterou dnes schválili na svém zasedání jihočeští zastupitelé. Pro hlasovalo všech 47 zúčastněných.

„Koncepce se ale musí průběžně aktualizovat a reagovat na dotační politiku, aby bylo možno na tyto služby čerpat peníze," uvedla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Paliativní péče totiž stojí na financování z více zdrojů. Jihočeský kraj ji podporuje částkou přibližně deset milionů korun a další peníze si musí jednotlivá hospicová zařízení shánět prostřednictvím grantů. Koncepce paliativní péče do roku 2023 odhaduje, že by kraj každoročně přispíval na tuto službu částkou 15 milionů.

Na jihu Čech existuje v několika městech terénní hospicová služba. Ale v regionu se zatím nachází jen jeden kamenný hospic v Prachaticích, který má kapacitu 30 pacientů. Podle počtu obyvatel na jihu Čech je tento stav sice zatím dostačující, ale v budoucnu by se mohl změnit. „Výhledově počítáme, že by mohl být nový kamenný hospic v Českých Budějovicích,“ uvedla Stráská.

Podle ní by objekt mohl stát na pozemku v sousedství centra pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením Arpida.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky nemocnice, Jihočeský kraj, lůžka, nemocný, Nemocnice Jindřichův Hradec, Ivana Stráská, Česko, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce v nemocnicích více lůžek pro smrtelně nemocné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.