Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V budějcké nemocnici ukrajinští lékaři nepracují. Zákaz projektu Ukrajina by ji tak neohrozil

, aktualizováno 14. září 2018, 10:53

České nemocnice si většinou pochvalují ukrajinské lékaře a nesouhlasí s nedávnou kritikou na jejich adresu od České lékařské komory. Případné zrušení projektu Ukrajina, který příchod lékařů z Ukrajiny do Česka usnadňuje, by některým zdravotnickým zařízením způsobil značné komplikace. Nemocnice totiž často tímto způsobem řeší nedostatek českých lékařů. Netýká se to ovšem budějcké nemocnice.

Česká lékařská komora uvedla, že v Česku pracovalo přes 400 lékařů z ciziny bez potřebných zkoušek. Z nich 145 právě díky takzvanému projektu Ukrajina, který lékařům umožňuje odložit si aprobační zkoušku. Do jejího složení pracují pod dohledem českých lékařů v režimu výjimky ministerstva zdravotnictví.

V budějcké nemocnici v tuto chvíli žádní ukrajinští lékaři nepracují. „V minulosti jsem měli dva lékaře, kteří pocházeli z Ukrajiny, naše zkušenost je proto minimální,“ uvedla tisková mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

Zrušení projektu by budějckou nemocnic neovlivnilo. „Aktuálně evidujeme desítky žádostí ze stran mediků nebo absolventů, takže pokud by byl projekt Ukrajina zastaven, nijak by nás to neovlivnilo,“ uvedla Nováková.

Kraje odmítají, že by ukrajinští lékaři pracovali v nemocnicích nezákonně. Vedoucí středočeského odboru zdravotnictví Zdeňka Salcman Kučerová uvedla, že při vydávání oprávnění i při kontrolách nejsou tolerováni zahraniční lékaři bez vydaného rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o uznání specializované či odborné způsobilosti. „Tato praxe se týká všech poskytovatelů bez ohledu na to, zda se jedná o krajskou nemocnici nebo nemocnici jiné právní subjektivity,“ řekla.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Ukrajina, nemocnice, lékaři, Česká lékařská komora, lékař, projekt, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějcké nemocnici ukrajinští lékaři nepracují. Zákaz projektu Ukrajina by ji tak neohrozil  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.