Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Českobudějovická křižovatka ulic Boženy Němcové a Mánesovy třídy by už nemusela být pro řidiče záchranky noční můrou

Systému, který umožní sanitkám se zapnutým majákem prioritní průjezd křižovatkou, by se mohli dočkat záchranáři na frekventované křižovatce ulice Boženy Němcové a Mánesovy třídy v Českých Budějovicích.  Řídící jednotka na semaforu, která přijme signál z přijíždějícího vozu záchranné služby, přepne všechny semafory na červenou, a sanitka by tak měla projíždět prázdnou křižovatkou.

Zařízení funguje tak, že když sanitka přijíždí ke křižovatce, identifikuje se a sdělí systému plán další cesty, to znamená kterým směrem chce křižovatku opustit. Systém následně pošle příkaz, aby se křižovatka v požadovaném směru uvolnila, to je, že rozsvítí pro tento pruh na semaforu zelené světlo. Auta tak křižovatku přednostně opustí a sanitka do křižovatky přijíždí ve chvíli, kdy je pro ni volně průjezdná nebo jsou vozidla před ní již v pohybu.  

Řidič sanitky se po celou dobu bude moci plně soustředit na cestu a na řízení, nebude muset mačkat žádné tlačítko. Bude stačit, když zapne modré světlo na znamení, že je v zásahu. Detekce příjezdu vozidla ke křižovatce a její průjezd probíhá v režii systému na základě předdefinovaných cest, kritických míst a křižovatek. V reálném provozu má systém fungovat tak, že řídící jednotka zachytí signál ze sanitky ve chvíli, kdy je 400 až 600 metrů před křižovatkou. V tu chvíli systém přepne všechny semafory na červenou, čímž zastaví provoz a vyklidí křižovatku. Sanitka pak může bezpečně projet. Po projetí vozidla záchranné služby se provoz v křižovatce opět obnoví.

Hororová je pro řidiče záchranky i křižovatka u výstaviště

Víme, že pro vozy Rychlé záchranné služby v této křižovatce je často problematický výjezd z ulice Boženy Němcové do Mánesovy třídy. Chceme jim jejich práci, při níž jde o životy, alespoň trochu usnadnit. V současné době jednáme právě se záchrankou o možnostech a o instalaci zařízení. Probíráme možnosti a nabídky. Je to pilotní projekt. Po nějaké době fungování jej vyhodnotíme. Uvidíme, jestli se osvědčil či ne, jestli je pro záchranku přínosem," uvedl náměstek českobudějovického primátora František Konečný. Podle náměstka by systém měl přijít na zhruba dvě stě tisíc korun. Do systému semaforů by byly přidány řídící jednotky, které zachytávají signál, jenž vysílá modul umístěný ve vozidle záchranné služby.

Zařízení pro prioritní průjezd sanitek samozřejmě Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje vítá. „I když je to zatím ve fázi nabídek firem aprojednávání technických možností, určitě už teď mohu říct, že bude fajn, když se to povede. Každá vteřina, minutka, je dobrá. Byť se většina řidičů i na této budějcké křižovatce snaží nám umožnit průjezd, systém nám to i ostatním řidičům usnadní," řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý. Podle něj není pro řidiče sanitek, kteří spěchají pro pacienta nebo už s ním do špitálu zmiňovaná křižovatka jedinou noční můrou v krajském městě. Problematická je také velká víceproudová křižovatka u výstaviště. „Našly by se i další. Ono ale projet celé Budějovice je stále častějším hororem. Město je přetížené," uvedl ředitel.

Hasiči si řídí křižovatku Pražské třídy a Strakonické ulice

Výjezdů má českobudějovická Rychlá záchranná služba po celém kraji za čtyřiadvacet hodin průměrně tak kolem 240. Z toho několik desítek má na kontě právě českobudějovická záchranka, která disponuje pěti posádkami. „Ale průjezd městem a křižovatkami a hlavně těmi v blízkosti nemocnice není jen o nás. Do nemocnice jezdí sanitky ze všech koutů kraje, takže ten pohyb sanitních vozů je tady opravdu velký," upozornil Marek Slabý.

Takzvaná zelená vlna by se určitě hodila všem složkám Integrovaného zachranného systému. A nepohrdli by jí ani řidiči městské hromadné dopravy. Ovšem pro budějcké hasiče není ničím neobvyklým. Něco podobného tady funguje už delší dobu na frekventované křižovatce Pražské třídy a Strakonické ulice. „My tudy vlastně vyjíždíme k zásahům od nás z Pražské, křižovatka je pro nás klíčovým místem. Proto ji potřebujeme mít průjezdnou. A to si řídí naše operační středisko, které má křižovatku i pod dohledem kamer," řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Štítky zdraví, sanitka, pomoc, auto záchranka, České Bufějovicr, Božena Němcová, zdravotnická záchranná služba, řídící jednotka, České Budějovice, Marek Slabý, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická křižovatka ulic Boženy Němcové a Mánesovy třídy by už nemusela být pro řidiče záchranky noční můrou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.