Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

HIV je stále na vzestupu. V Budějcích se bude na konci listopadu testovat bezplatně

Strašák jménem HIV je i přes masivní osvětovou kampaň stále na scéně. Poslední listopadový týden bude proto opět patřit testování na infekci tímto zákeřným virem a žloutenky typů B a C. Zájemci se mohou nechat otestovat rychle, zdarma a anonymně v Krajské hygienické stanici v ulici L.B. Schneidera.

Zásadním benefitem testování během Evropského testovacího týdne je fakt, že celé testování probíhá kompletně zdarma. Kromě toho mohou být testy anonymní. Samotné testování je jednoduchý a krátký proces, zájemce o test se v ordinaci zdrží asi patnáct minut.

Testování je jedinou cestou, jak infekci HIV odhalit. Právě včasná diagnostika má zásadní význam pro účinnou léčbu. Ta může zajistit srovnatelnou kvalitu života HIV pozitivních osob jako u osob neinfikovaných, zároveň zabraňuje dalšímu šíření nemoci. To je v České republice na vzestupu. V letošním roce k datu 30. září přibylo 162 nově diagnostikovaných HIV pozitivních.

Počty nových případů bez ohledu na krátkodobé výkyvy rostou od roku 2002. Odborníci poukazují na to, že mnozí lidé přicházejí na testování pozdě. Dorazí až s prvními příznaky, či dokonce s rozvinutou chorobou AIDS. Včasným odhalením nemoci a léčbou se podle odborníků dá předejít rozvinutí viru HIV v nemoc AIDS. 

Testování v budějcké poradně proběhne v pondělí 26.listopadu v čase od 7:00 do 10:00 a v úterý mezi 13:00 a 14:00.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky České Budějovice, HIV, testování, Krajská hygienická stanice, nemoc, Česko

HIV je stále na vzestupu. V Budějcích se bude na konci listopadu testovat bezplatně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.