Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Kleti je nově umístěný defibrilátor. Použít ho zvládne i laik

Na Kleti najdeme od ledna nově umístěný automatický externí defibrilátor. Ve spolupráci s Holubovem ho tam umístili jihočeští záchranáři. Najdeme ho na budově horní stanice lanové dráhy a je přístupný všem návštěvníkům. Díky tomu budou mít turisté zastižení náhlou zástavou srdce v této lokalitě větší šanci na přežití.

Použití defibrilátoru zvládne i laik. „Po zavolání na linku 155 bude volající informován o přítomnosti AED a dispečer mu sdělí číselný kód k otevření boxu s přístrojem. Poté už volající postupuje podle instrukcí AED a dispečer s ním zůstává na telefonu a poskytuje telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci (TANR) s použitím AED. Obsluhu tak zvládne i laik,“ vysvětluje mluvčí jihočeské záchranky Petra Kafková.

Včasné provedení defibrilace výrazně zvyšuje šanci člověka, kterého postihla zástava oběhu, na přežití. „Věříme, že umístěním veřejně přístupného AED na turisticky velmi disponované hoře Kleť je smysluplným krokem v naší snaze chránit to nejcennější – lidský život,“ doplňuje Kafková.

Foto ZZS JK

Štítky Kleť, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, záchranka, defibrilátr

Na Kleti je nově umístěný defibrilátor. Použít ho zvládne i laik  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.