Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V jižních Čechách je od ledna šest případů spalniček

V jižních Čechách evidují hygienici od začátku roku šest laboratorně potvrzených případů onemocnění spalničkami. Jsou mezi nimi i tři děti do čtyř let. Všichni nemocní pobývali v Praze. Za celý rok 2018 měli spalničky v jižních Čechách čtyři lidé. Novinářům to včera řekli zástupci krajské hygienické stanice. V Česku je od začátku roku hlášeno 260 případů, více než za celý loňský rok.

Jihočeští hygienici evidují v kraji od ledna do poloviny března 77 případů onemocnění salmonelózou a 170 případů kampylobakterióz, což je také infekce zažívacího traktu. Za stejné období roku 2018 to bylo 78 salmonelóz a 244 kampylobakterióz. „Nejde o zvýšený výskyt onemocnění, trend je zachovalý. Je vidět, že nárůst počtu salmonel z podávaných jídel není," řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Květoslava Kotrbová.

Z jihočeských nemocných spalničkami jsou čtyři z okresu Písek a po jednom z Českých Budějovic a Jindřichova Hradce. U nemocných byl zjištěn pobyt v Praze, byť šlo o jednodenní výlet. V jednom případě se jednalo o zdravotnického pracovníka v přímém kontaktu s onemocněním, uvedli hygienici. Mezi nemocnými v kraji jsou i malé děti, které rodiče nenechali očkovat, onemocněl i otec jednoho z dětí.

Očkovaní nebyli čtyři z nemocných, přičemž dva z nich očkování odmítli. Podle Kotrbové souvisí nárůst nemoci s tím, jak v zemi klesá počet očkovaných. „Proočkovanost tak, abychom zabránili šíření toho onemocnění a epidemickému výskytu spalniček, je potřeba kolem 95, 98 procent. V současné době je proočkovanost velmi nízká, 85 procent,“ řekla Kotrbová.

V Česku hygienici zaznamenali spalničky ve všech krajích vyjma Karlovarského. Nejvíc nemocných je v Praze, 96 případů. Následují kraje Pardubický a Moravskoslezský. Nejvíc nemocných je ve věku od 35 do 44 let. „Jednoznačně převažují neočkovaní nebo očkovaní pouze jednou dávkou,“ uvedli hygienici. Za celý loňský rok onemocnělo spalničkami 203 lidí, a z toho 103 v Praze. V ČR se proti spalničkám očkuje od roku 1969.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky spalničky, nemoc, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Praha, Česko, Krajská hygienická stanice, salmonelóza, České Budějovice, Písek, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách je od ledna šest případů spalniček  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.