Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Českobudějovické kardiocentrum voperovalo nejmenší defibrilátor

Kardiocentrum českobudějovické nemocnice před dvěma týdny voperovalo pacientovi nejmenší srdeční defibrilátor v České republice. Přístroj měří jen několik centimetrů a váží 82 gramů. Defibrilátor by měl výrazně zvýšit věk dožití pacienta a snížit možné srdeční problémy. Novinářům to dnes řekl lékař Alan Bulava z kardiocentra českobudějovické nemocnice.

Podle něj má přístroj několik výhod. „Je menší a lehčí. Obrovskou devizou je dvojnásobná životnost defibrilátoru oproti standardním přístrojům a mnohé technické vylepšení,“ uvedl lékař Alan Bulava. Dodal, že s tímto defibrilátorem mohou pacienti například podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí, což dříve nebylo možné. Životnost přístroje dosahuje až 15 let. Bulava připomněl, že první defibrilátory vážily víc než čtvrt kilogramu. Současný defibrilátor má až o 60 procent nižší váhu. Jeho cena se pohybuje kolem 300 tisíc korun.

Defibrilátor je určený pro pacienty s poruchami srdečního rytmu. Podle lékařů přístroj výrazně zvyšuje délku a kvalitu života lidí s těmito problémy. „Trpěl jsem dušností a závratěmi, léčil jsme se pouze pomocí prášků. S defibrilátorem se můj stav výrazně zlepšil. Navíc ani není na první pohled poznat, že nějaký přístroj v těle mám,“ řekl pětapadesátiletý Petr Tkáč, který se stal prvním pacientem s nejmenším defibrilátorem v České republice.

Kardiocentrum v českobudějovické nemocnici ročně implantuje přibližně 250 srdečních přístrojů. V republice tento zákrok každoročně podstoupí přibližně 4500 lidí. Podle Bulavy počet stoupá přímo úměrně s věkem dožití. „Na začátku 90. let minulého století lidé umírali v průměru kolem 65. roku života. Nyní se ta hranice posunula až o 12 let. A samozřejmě v tomto věku se mohou srdeční problémy více vyskytovat,“ uvedl.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, nemocnice, srdce, Č. Budějovice, AUDIO, pacient, Nemocnice České Budějovice, lékař, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovické kardiocentrum voperovalo nejmenší defibrilátor  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.