Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V lékárnách mohou docházet léky s paracetamolem. Jejich prodej trojnásobně stoupl

Obavy z koronaviru zvyšují prodej léků s obsahem paracetamolu. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv se paralen a jemu podobné léky prodávají třikrát více než je běžné. Lidé se předzásobují a kvůli tomu lékárny přicházejí o poslední zásoby nejen v regálech, ale také na skladech.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku k dnešnímu ránu stoupl na 572. Vyléčení zůstávají tři lidé. Počet testů překročil 9400. S půlnocí začal v Česku platit zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. 

„Od začátku března si pro paralen a léky s paracetamolem chodí zhruba každý druhý zákazník. Nepamatuji si, že by se léků na chřipku někdy prodávalo více,“ řekla Drbně jedna z lékárnic, která si nepřála být jmenována.

Některé léky mohou být podle lékového ústavu dočasně vyprodány. „U nejprodávanějšího léčivého přípravku z této skupiny došlo v posledních týdnech k navýšení prodeje více jak trojnásobně. Pro představu to znamená, že se během jednoho týdne prodala jindy měsíční poptávka, to je přes 300 tisíc balení,“ shrnula tisková mluvčí ústavu Barbora Peterová.

Podle dostupných informací je obdobný nárůst prodeje patrný i u dalších léčivých přípravků s obsahem paracetamolu, a proto u mnoha z nich došlo k vyprodání. „Takto enormní předzásobování ze strany pacientů vede ke krátkodobé nedostupnosti léčivých přípravků s obsahem paracetamolu na trhu,“ potvrdila Peterová.

Na nedostatek léků s obsahem paracetamolu zareagovala už před týdnem společnost Zentiva, která změnila plán výroby. „Jelikož má Zentiva jako jedna z mála farmaceutických společností svůj vlastní výrobní závod v České republice, může flexibilně reagovat na potřeby pacientů,“ říká Soňa Porubská, generální ředitelka Zentiva pro Česko a Slovensko a dodala: „Díky vysokému nasazení všech našich zaměstnanců ve výrobním závodě  jsme okamžitě změnili plán výroby a posílili výrobu paracetamolu a ibuprofenu, látek účinných proti horečce, která infekci coronavirem provází. Zároveň ale pokračujeme i ve výrobě ostatních léčiv, abychom zajistili plynulou dodávku pro všechny pacienty.“

Tento měsíc plánuje Zentiva vyrobit o milion balení ibuprofenu a paracetamolu více, než bylo plánováno.

Ústav pro kontrolu léčiv dnes vydal výzvu, aby lidé zbytečně neshromažďovali léky, které může potřebovat někdo jiný. „Vyzýváme všechny, aby zbytečně nehromadili léčivé přípravky, a prosíme o ohleduplnost k dalším pacientům, kteří svou léčbu také potřebují,“ dodala Peterová. Ta zároveň upozorňuje na možné předávkování léky s obsahem paracetamolu. „Ve vztahu k této léčivé látce připomínáme, aby se pacienti řídili příbalovou informací a nepřekračovali maximální doporučené denní dávky. V případě předávkování hrozí závažné poškození jater,“ uzavřela.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky koronavirus, vir, zdravotnictví, nákaza, léky, Zentiva, paralen, paracetamol, kékárna, Česko, pacient, Státní ústav pro kontrolu léčiv, výroba, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V lékárnách mohou docházet léky s paracetamolem. Jejich prodej trojnásobně stoupl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.