Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeským záchranářům ubylo zásahů, lidé někdy odkladem riskují

Počet výjezdů jihočeské záchranné služby v některých dnech koronavirové pandemie klesnul až o víc než 20 procent. Zatímco v běžném režimu v průměru za 24 hodin zasahovali u přibližně 220 případů, nyní jich někdy bývá až o 50 méně. Často se ale také stává, že pacienti se závažným onemocněním pomoc záchranné služby odkládají, což může být nebezpečné.

„Přitom například u cévních mozkových příhod hraje čas od doby vzniku prvních potíží do poskytnutí odborné nemocniční péče naprosto klíčovou roli pro kvalitu přežití postiženého! Byli bychom velmi neradi, kdyby začali umírat lidé zbytečně ze strachu," uvedla mluvčí záchranné služby Petra Kafková.

Kafková řekla, že od vypuknutí koronavirové epidemie poklesl počet méně závažných případů. Jde například o situaci, kdy pacient neřeší marginální zdravotní problémy několik dní návštěvou praktického lékaře a raději si zavolá záchrannou službu.

Přestože počet zásahů v celkových číslech v době pandemie klesnul, zdravotníci potřebují na výjezd více času a podmínky jsou náročnější. „Kvůli tomu, že musíme každého člověka brát jako potencionálně nakaženého a nezbytnému používání osobních ochranných pomůcek, jsou případy mnohem složitější," uvedla. Podle ní je práce v terénu mnohem náročnější i proto, že třeba pohyb ve speciálních oblecích je výrazně složitější. „Vše nám trvá déle a musíme se také opakovaně dezinfikovat," uvedla.

Nikdo z jihočeské záchranné služby neonemocněl koronavirem. V karanténě jsou nyní čtyři zdravotníci po kontaktu s potenciálně rizikovým pacientem. Řada kaváren a restaurací v regionu v těchto dnech poskytuje záchranářům, lékařům nebo hasičům občerstvení zdarma nebo za značně zvýhodněné ceny. „Velice si vážíme obrovské vlny podpory a uznání ze strany veřejnosti a firem. Je to pro nás velká vzpruha," řekla Kafková.

Autoři | Foto

Štítky záchranáři, zdravotníci, Jihočeský kraj, koronavirus, zdravotnická záchranná služba, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeským záchranářům ubylo zásahů, lidé někdy odkladem riskují  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.