Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Případů klíšťové encefalitidy je na jihu Čech proti loňsku dvojnásob

V Jihočeském kraji hygienici letos zjistili 104 případů klíšťové encefalitidy. Je to dvojnásobně více než loni ve stejnou dobu. V posledním týdnu přibylo v regionu pět nových případů. Novinářům to řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v celé republice 861.

"Loni ve srovnatelném období bylo 55 případů encefalitidy. Aktivita klíšťat je na příští dny předpovídána na stupeň šest, to je středně velké riziko," uvedla. Nejvíce pacientů je na Českobudějovicku, kde hygienici encefalitidu evidovali u 39 pacientů.

Výskyt jiného klíšťového onemocnění však meziročně klesl. Momentálně je v kraji 247 lidí s lymeskou boreliózou, což je o sedm méně než loni ve stejnou dobu. "Nejvíce případů je v této sezóně na Českobudějovicku a to 79. Dalších 47 případů je na Jindřichohradecku a 39 na Táborsku," uvedla epidemioložka krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková.

Loni bylo v Jihočeském kraji 99 případů encefalitidy a 431 případů lymeské boreliózy. Z hlediska počtu onemocnění bývají nejexponovanější měsíce červen a září, kdy se nejvíc kombinuje teplo a vlhkost.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, příroda, klíšťata, Jihočeský, klíšťová encefalitida, Jihočeský kraj, Česko, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová, encefalitida, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů klíšťové encefalitidy je na jihu Čech proti loňsku dvojnásob  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.