Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jihu Čech je epidemie žloutenky. Objevila se v kantýně u nádraží

Na jihu Čech se objevila žloutenka typu A. Nakaženo jí bylo zatím 26 lidí. Podle hygieniků se nákaza rozšířila nejspíš z kantýny u nádraží v Českých Budějovicích. Provozovna byla uzavřena a vše je zde dezinfikováno.

Hepatitida A se vyskytla u jedenadvaceti osob z Českobudějovicka a pěti osob z dalších okresů Jihočeského kraje.  Prvních pět případů bylo zaznamenáno v pondělí 5. října. Trasováním jsme zjistili, že všechny případy jsou spojeny se stravovacím zařízením v blízkosti budovy českobudějovického nádraží. Jde v drtivé většině o zaměstnance Českých drah nebo osoby, pohybující se v blízkém okolí nádraží, jež se v zařízení, které vařilo asi sto obědů denně, stravovaly,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Žloutenka typu A je známá také jako nemoc špinavých rukou. Je způsobena virem. Přenost žloutenky je velice snadný, a to přímým kontaktem s infikovanou osobou, kontaminovanou vodou, ledem v nápojích, špatně zpracovaným masem nebo dotekem s kontaminovanými předměty. 

Předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová ve čtvrtek řekla, že jde o epidemii. „Hospitalizováno bylo do čtvrtka 18 pacientů v Českých Budějovicích a tři ve Strakonicích," uvedla s tím, že předpokládá, že příští týden bude hospitalizováno dalších 50 lidí.

Stravovací zařízení, odkud se nákaza rozšířila, je podle hygieniků uzavřeno a probíhají v něm sanitační práce. „Nařídili jsme všechna potřebná karanténní opatření a pokračujeme v trasování a vyhledávání dalších strávníků a jejich přímých kontaktů. Může se jednat o místo, kde se mohly s vysokou pravděpodobností infikovat i další osoby, které se v tomto zařízení na konci září a v prvních dnech října stravovaly nebo zde pobývaly, a u nichž se příznaky onemocnění zatím neprojevily. Proto upozorňujeme veřejnost na toto riziko. Inkubační doba, tedy období, kdy se onemocnění může od nákazy projevit, je totiž jeden týden až padesát dnů,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková

K typickým příznakům žloutenky patří žluté zbarvení kůže a bělma, tmavá moč, světlá stolice a nevolnosti.  „Může ale probíhat i pod klinickým obrazem chřipkových příznaků a u mladých lidí též bezpříznakově. Virus se vylučuje stolicí a infekce souvisí s nedostatečnou hygienou, proto se jí také říká nemoc špinavých rukou. V případě výše popsaných obtíží je proto potřeba okamžitě se obrátit na svého lékaře a samozřejmě striktně dodržovat pravidla osobní hygieny,“ vysvětlila Kotrbová.   

Autoři | Foto

Štítky nemocnice, hepatitida, žloutenka, nákaza, Česko, infekční onemocnění, České Budějovice, hepatitida A, Kvetoslava Kotrbová, Jihočeský kraj, České dráhy, okres České Budějovice, Zuzana Roithová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilek Jakoubek

Epidemií se nazývá od 1800 nakažených na sto tisíc lidí paní"hygieničko"

Pátek, 16. října 2020, 13:07Odpovědět

Michal Strnad

Proč nenapíšete, o jaké zařízení konkrétně se jedná?!?

Sobota, 10. října 2020, 15:36Odpovědět

Na jihu Čech je epidemie žloutenky. Objevila se v kantýně u nádraží  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.