Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Letecká záchranná služba se po čtyřech letech vrátila do Plané

Po čtyřech letech se na letiště v Plané u Českých Budějovic vrátila základna letecké záchranné služby. Přesunula se sem z Bechyně, kde záchranáři sloužili na armádních vrtulnících. Novým provozovatelem je od ledna soukromá společnost DSA, která provozuje leteckou záchranou službu například v Královéhradeckém, Ústeckém nebo Libereckém kraji. Firma získala zakázku v tendru na osm let.

DSA je český letecký dopravce se specializací na leteckou záchrannou službu. Firma provozuje pouze samotné vrtulníky a zajišťuje veškeré technické a provozní pracovníky včetně pilotů. Zdravotnická část osádky je zajištěna záchrannými službami jednotlivých krajů. Mimo to provozuje leteckou školu pro piloty, aerotaxi a servis letecké techniky. Je také oficiálním zástupcem společnosti Cessna pro Česko a Slovensko.

„O půlnoci z 31. prosince na 1. ledna jsme převzali pomyslnou štafetu od Letecké záchranné služby Armády České republiky v Bechyni. Její provoz budeme i nadále udržovat v nepřetržitém režimu 24 hodin po sedm dní v týdnu,“ řekl při dnešním slavnostním zahájení provozu nové základny ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Základna letecké záchranné služby v Plané byla dokončena v roce 2015 a její vybudování vyšlo na 60 milionů korun. Před tím měla stanoviště na letišti v Hosíně na Českobudějovicku.

„Dělá nám radost, že se sem vracíme. Teď tady v posledních letech byla pouze posádka pozemní služby a nyní už od půlnoci opět létáme z Plané,“ uzavřel Slabý.

Za rok jihočeští letečtí záchranáři absolvují zhruba 500 zásahů napříč celým krajem. První letošní, ke kterému vzlétali z nové základny, na ně čekal v pátek zhruba v 9:15. Posádka startovala k pacientovi s poruchami vědomí na Táborsku.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky ČR, zdraví, správa, letectví, záchranná, Jihočeský, LZS, DSA, České Budějovice, Planá, letiště, letecká záchranná služba, Bechyně, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Ústecký kraj, Marek Slabý, Cessna, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Letecká záchranná služba se po čtyřech letech vrátila do Plané  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.