Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet klientů na jihočeské záchytce v posledních letech klesá

Počet klientů na jediné záchytné stanici v Jihočeském kraji od roku 2014 klesá. Loni šlo o 834 případů, což je téměř o čtyři sta méně než v roce 2019. Statistiku však ovlivnil fakt, že českobudějovická záchytka byla kvůli koronaviru devět týdnů uzavřena.

„Protialkoholní záchytná stanice byla v období 26. března až 19.dubna a od 19.října do 30.listopadu uzavřena na základě rozhodnutí krizového štábu Jihočeského kraje. Jednalo se o systémové opatření, které mělo za cíl co nejvíce eliminovat riziko případného přenosu nákazy covid-19 v rámci záchranné služby," řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

Dodala, že opticky je meziroční pokles klientů výrazný, ale v přepočtu na dny jde pouze o nepatrný úbytek. „V době, kdy byla záchytka zavřená, řada lidí místo toho končila v nemocnicích, které tím byly zatížené," uvedla.

Nebývá výjimkou, že se klienti na záchytku dostanou opakovaně. V některých případech se jedná i o více než deset hospitalizací ročně. Českobudějovická záchytka v objektu zdravotnických záchranářů má tři místnosti pro dospělé, dvě dvoulůžkové a jednu takzvanou samotku. Kvůli opatřením souvisejících s koronavirem byla však loni kapacita omezena. „To znamená, že jsme disponovali pouze třemi místy pro dospělé osoby. Toto omezení zatím nebylo zrušeno," řekla Kafková.

Cena za noc na českobudějovické záchytné stanici zůstává už několik let stejná, činí 1200 korun. Zařízení zřizuje Jihočeský kraj a personálně jej zajišťuje záchranná služba. „Částku uhradí zhruba 40 procent klientů. Ostatní nezaplacené pohledávky jsou pořád v podstatě nevymahatelné," řekla Kafková. Provozní náklady na českobudějovickou protialkoholní záchytnou stanici za rok činí kolem osmi milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři ,

Štítky Jihočeský kraj, záchytka, statistika, COVID-19, zdravotnická záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet klientů na jihočeské záchytce v posledních letech klesá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.