Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kam k vodě? Ke koupání je vhodný Orlík u autokempu Radava

Meteorologové předpovídají tropický víkend, který nejlépe přečkáme u vody. Kam vyrazit a jaká je na jihu Čech kvalita vody, zveřejnili ve čtvrtek hygienici. Ke koupání je podle posledních rozborů nevhodná voda u Podolska. Na pětistupňové škále je voda hodnocena stupněm 4. Podobně byla hodnocena i vody v rekreačním rybníku Hejtman.

Vodu hygienici v pondělí odebrali na Orlíku u veřejného tábořiště Podolsko a u Radavy a dále v rekreačním rybníku Hejtman na Jindřichohradecku. V těchto lokalitách byly v minulém týdnu překročeny limity pro sinice a chlorofyl a.

Podle dnešních výsledků je voda u Podolska nevhodná ke koupání, protože zde byly výrazně překročeny hodnoty pro ukazatele sinice, chlorofyl a, pro vodní květ a též byla zaznamenána snížená průhlednost. Podle platné metodiky zde voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání či provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ potvrdila ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Na pětistupňové škále je voda hodnocena stupněm čtyři. Podobně byla hodnocena i kvalita vody v rekreačním rybníku Hejtman. Ani tam voda není vhodná ke koupání.

Velmi dobře naopak dopadla voda u autokempu Radava na Orlíku, která je hodnocena druhým stupněm. Voda tam je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Další odběry budou na všech sledovaných lokalitách pokračovat v pondělí a výsledky rozborů budou k dispozici ve čtvrtek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, hygiena, voda, koupání, Vodní nádrž Orlík, rybník, Podolsko, Česko, okres Jindřichův Hradec, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam k vodě? Ke koupání je vhodný Orlík u autokempu Radava  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.