Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Zhruba šedesát procent operovaných s rakovinou střeva v Písku žije déle než pět let

Přibližně 60 procent pacientů, kteří podstoupí operaci nádoru tlustého střeva v písecké nemocnici, žili nebo žijí více než pět let. Vyplývá to ze statistiky z posledních let. Úspěšností se tím písečtí chirurgové mohou rovnat s fakultními nemocnicemi. Novinářům to řekl předseda představenstva písecké nemocnice Jiří Holan. Statistiky vychází z let 2012 až 2019, kdy zákrok v Písku podstoupilo téměř 300 pacientů s nádorem tlustého střeva.

"Operovali jsme akutně nebo plánovaně pro zhoubný nádor střev. A z nich 60 procent žilo, nebo žije více než pět let. Takový výsledek operací je srovnatelný s univerzitními klinikami, respektive velkými fakultními nemocnicemi a vyspělými zdravotnickými zařízeními ve světě. Šanci na vyléčení neměli zejména ti, kteří přišli do nemocnice pozdě, tedy v pokročilém stadiu onemocnění,“ uvedla primářka chirurgického oddělení písecké nemocnice Marta Horáková.

Rakovina tlustého střeva patří mezi tři nejčastější nádorová onemocnění v republice. Každoročně jí onemocní 600 Čechů a to zejména ve věku mezi 63 a 77 lety. V posledních letech se stále častěji vyskytuje u osob mladších 60 let. Důvodem onemocnění u mladších ročníků jsou zejména špatné stravovací návyky, tmezi něž patří nadměrná konzumace uzenin a červeného masa, nadbytečný kalorický příjem nebo nedostatek vlákniny. Rizikovým faktorem je také obezita. Mezi příznaky nádoru střev patří krev ve stolici, střídání průjmu a zácpy či hlen ve stolici. Nemoc se nejčastěji zjistí při preventivním vyšetření střev, takzvané kolonoskopii.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Písek

Štítky ČR, nemocnice, zdraví, Písek, rakovina, střevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhruba šedesát procent operovaných s rakovinou střeva v Písku žije déle než pět let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.