Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pandemie výrazně zasáhla naše duševní zdraví. Co teď s tím?

PR článek

Již před pandemií trpělo duševním onemocněním zhruba 20 procent dospělé populace. Během pandemie se výskyt duševních nemocí zvýšil až o 50 procent. Z toho se počet úzkostí zvýšil dvakrát a počet depresí dokonce třikrát. Došlo také k navýšení výskytu nárazového alkoholismu.

Celá tato situace měla samozřejmě vážný dopad i na děti a mladistvé. Chyběly jim sociální kontakty jak s vrstevníky, tak se širší rodinou, často chyběla přesná struktura dne, nedostatek sportovního vyžití nebo soukromí v rodině z důvodu práce rodičů z domova. Děti často vnímaly i nárůst stresu a problémů u rodičů. Problémy s duševním zdravím se tak začaly výrazněji objevovat právě i u dětí. Výsledkem toho je zvýšený počet urgentních příjmů na dětských odděleních nebo vysoký nárůst volání na linky důvěry, u kterých došlo k navýšení volání až na trojnásobek.

Kdo může pomoci?

Problémem se jeví, že lidé mnohdy nevědí, kam se obrátit pro odbornou pomoc. V případě, že jsou v akutní situaci, kterou nejsou schopni zvládnou sami, měli by se obrátit na některou z krizových linek (např. Linka první psychické pomoci 116 123). Tyto linky je možné kontaktovat nejen telefonicky, ale také e-mailem nebo po chatu. Případně osobně navštívit některé ze čtyř krizových center: Krizové centrum RIAPS v Praze a krizová centra při nemocnicích v Praze Bohnicích, Brně Bohunicích a Ostravě. Pokud člověk nemusí řešit svoji situaci okamžitě a je schopen si hradit odbornou péči sám, může navštívit psychoterapeuta. Ten léčí psychologickými prostředky a v případě potřeby odešle klienta na vyšetření k psychiatrovi. V ostatních případech je nejlepší navštívit svého praktického lékaře, který by měl doporučit další postup.

Světlo na konci tunelu?

Současné výrazné zhoršení situace s duševními onemocněními může přinést i pozitivní změnu do budoucnosti, a to v podobě většího zájmu celé společnosti o tuto problematiku. Duševní problémy tak již nemusí být stigmatem, což výrazně přispěje k jejich řešení.

Jednou z takových snah o zlepšení situace je program VZP na podporu psychosociální pomoci.  Program nabízí pojištěným klientům příspěvky na psychosociální podporu až do výše 5 000 Kč. Program navazuje na úspěšný pilotní projekt, který proběhl v loňském roce a zapojilo se do něj 2 772 klientů. „Již v loňském roce jsme si ve VZP uvědomili akutní potřebu podpořit péči o duševní zdraví našich klientů. Pro letošní rok jsme tento program rozšířili také pro děti starší 7 let. Psychosociální podpora slouží jako prevence rozvinutí duševní nemoci a je založena na několika schůzkách s odborným terapeutem,.“ vysvětlil náměstek ředitele VZP pro služby klientů Ivan Duškov a jeden z autorů reformy psychiatrické péče. „Doporučil bych zároveň lidem navštívit naše speciální webové stránky: dusevnizdravi.vzp.cz na nichž naleznou seznam odborníků, na něž se mohou v rámci tohoto projektu obrátit.“

V době pandemie pak začal fungovat také speciální web opatruj.se za nímž stojí odborníci z Národního ústavu duševního zdraví, na němž mohou zájemci nalézt řadu užitečných informací.

Ohodnoť článek

Štítky covid, duševní zdraví, pandemie, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Praha, Národní ústav duševního zdraví, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie výrazně zasáhla naše duševní zdraví. Co teď s tím?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.