Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kardiocentrum v budějcké nemocnici provedlo unikátní operaci srdeční chlopně

Na začátku září provedli českobudějovičtí kardiologové a kardiochirurgové unikátní implantaci mitrální chlopně zcela novým certifikovaným systémem Tendyne. Celosvětově bylo takto implantováno zhruba 600 chlopní. Nemocnice České Budějovice se tak zařadila mezi 4 centra v Česku, která tento typ operačního výkonu realizují.

„Pro naši nemocnici tato operace znamená, že máme opět širší spektrum výkonů a můžeme tak péči lépe individualizovat. Katetrové mitrální chlopně jsou v tuto chvíli určeny pouze těm pacientům, u nichž by nesl standardní výkon velmi vysoké riziko. Můžeme říci, že by pravděpodobně nebyli ani operováni. Tento výkon není rozhodně jednoduchý. Jedná se o operaci, která vyžaduje opravdu intenzivní multioborovou kooperaci,“ uvedl primář Oddělení kardiochirurgie a hrudní chirurgie Aleš Mokráček.

Podle ředitele Úseku kardiovaskulárního a thorakálního centra Ladislava Pešla jde o ohromný skok dopředu. „Jako perličku pak ještě zmíním fakt, že naše staniční sestra katetrizační laboratoře Martina Hanzalová je jedinou sestrou v rámci celého světa, která byla oficiálně přizvána a schválena jako členka implantačního týmu,“ řekl Pešl.

Ředitel nemocnice Michal Šnorek upozornil na to, že obecným trendem současné chirurgie je posun k méně invazivním metodám. „Provedení uvedené operace bylo možné i díky obrovské zkušenosti profesionálů našeho centra s implantacemi chlopní do aortální pozice a doplňuje spektrum našich léčebných možností,“ uzavírá Šnorek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky České Budějovice, operace, kardiocentrum, srdce, nemocnice, Nemocnice České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kardiocentrum v budějcké nemocnici provedlo unikátní operaci srdeční chlopně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.