Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeský kraj uvolní na mobilní hospicovou péči čtyři miliony korun

Jihočeský kraj uvolní pro mobilní hospicovou péči čtyři miliony korun. Důvodem je mimo jiné to, že úhrady ze zdravotního pojištění nepokryjí náklady na poskytovanou péči. V Jihočeském kraji poskytuje mobilní specializovanou paliativní péči šest organizací, které tvoří devět týmů. V tiskové zprávě o tom informovala Hana Brožková z kanceláře jihočeského hejtmana.

„Přesto, že má od roku 2018 paliativní péče definované své místo v systému financování zdravotních služeb, a tato část péče by měla být plně hrazena zdravotními pojišťovnami, je skutečnost taková, že úhrady za zdravotní péči nekryjí náklady na zajištění této péče. Z té větší části je tak specializovaná hospicová péče odkázána na finanční prostředky z dotací a darů od soukromých dárců, někdy pak musí pacient či jeho rodina na péči přispívat,“ uvedl hejtman Martin Kuba (ODS).

Paliativní péče poskytuje služby lidem, kteří trpí nevyléčitelnou či chronickou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu. Jejím cílem je zmírnit tělesné a duševní strádání pacienta, zachovat důstojnost a poskytnout podporu jeho rodině a blízkým.

V Prachaticích je místo pro zhruba 30 klientů

„Pokud má být poskytovaná péče skutečně profesionální a kvalitní pro pacienta i jeho rodinu, a takovou péči jihočeské hospice poskytnout umí, musí být podmínky úhrady za péči pro poskytovatele nastaveny přívětivěji. Jako předseda Asociace krajů České republiky jsem připraven vyvolat jednání na úrovni vlády a VZP za účelem narovnání výše úhrad ze zdravotního pojištění,“ uvedl Kuba.

Kromě mobilních paliativních týmů je na jihu Čech jeden kamenný hospic. Nachází se v Prachaticích a má místa přibližně pro tři desítky pacientů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Česko, sociální, hospic, Jihočeský kraj, pacient, Martin Kuba, rodina, ODS, Prachatice, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj uvolní na mobilní hospicovou péči čtyři miliony korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.