Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kvůli koronaviru mnohem častěji řešíme psychické problémy mladých lidí, říká primář dětského oddělení Nemocnice Písek

PR článek

Depresivní myšlení, sebepoškozování, častější pokusy o sebevraždu. Pandemie koronaviru se u mladých lidí bohužel podepsala především na duševním zdraví, říká primář Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Písek Karel Chytrý. V péči o děti přitom v Písku dlouhodobě vynikají. Zdejší neonatologické centrum je ze strany rodiček hodnoceno jako nejlepší v republice.

Na případy malých pacientů spojené se záněty, bolestmi hlavy či břicha byli lékaři na dětském oddělení v Písku zvyklí odjakživa. Následkem pandemie koronaviru k nim však ve velké míře přibyly i problémy s duševním zdravím. „Nárůst oproti obdobím před dvěma lety je opravdu citelný,” říká primář MUDr. Karel Chytrý. „Mnohem více řešíme v současné době psychické problémy mladistvých dospívajících, mnohem více je potřeba péče psychologů, respektive psychiatrů,” popisuje lékař.

Problémy související s onemocněními jiného než duševního rázu přitom neubývají. „Zůstávají akutní problémy respiračního a trávicího traktu. Větší počet hospitalizovaných se odvíjí také od bolestí hlavy a břicha. Nejvýraznější nárůst však evidujeme právě u problémů spojených s duševním zdravím,” uvádí primář Chytrý. „Projevy jsou různé. Od depresivního myšlení a sebepoškozování až po krajních případy v podobě pokusů o sebevraždu,” doplňuje lékař.

Motivace pro mladé doktory

V roce 2021 byla Nemocnice Písek vyhlášena třetí nejlepší nemocnicí v České republice. Hodnotícími kritérii soutěže byla finanční kondice zařízení, míra bezpečnosti a také spokojenost ambulantních, hospitalizovaných pacientů a zaměstnanců.

V písecké nemocnici se (nejen) o dětské a dospívající pacienty stará řada zkušených specialistů. Jen na Dětském a dorostovém oddělení slouží čtrnáct lékařů a lékařek. Výjimkou nejsou ani mladí pediatři, jejichž je v republice obecně značný nedostatek. 

„Nové spolupracovníky se zatím získávat daří, ale problém je s délkou působení v lůžkovém zařízení.Čtyři a půl roku trvající doba k vykonání atestace z pediatrie je poměrně dlouhá doba. V případě lékařek navíc přerušovaná mateřstvím, v pozdějším věku zase odchody privátní primární péče,” vysvětluje primář. 

Nemocnice se tak různými způsoby snaží motivovat mladé lékaře či absolventy lékařských fakult, aby si pro další kariéru zvolili právě zdravotnické zařízení v Písku. „Nedostatek zdravotních sester, lékařů a zdravotnického personálu trápí nemocnice po celé republice. Proto se snažíme naše stavy doplňovat dlouhodobě a průběžně,” komentuje ředitel Nemocnice Písek MUDr. Jiří Holan, MBA.

Celkový přehled benefitních programů a aktuálních pracovních příležitostí v Nemocnici Písek je k dispozici na webových stránkách.

Lékařům tak v Písku nabízí řadu výhod: vedle vysokého mzdového ohodnocení to je volno po službě, náborový příspěvek, dotované bydlení pro jednotlivce i celé rodiny.

„Mladí doktoři a doktorky mají řadu možností bezplatného vzdělávání v našich akreditovaných centrech odborného rozvoje nebo na primariátech,” popisuje ředitel. „Především se však mohou těšit na práci v prostředí, které respektuje a oceňuje jejich přínos naší nemocnici i celé společnosti,” uzavírá ředitel.

Písecká porodnice má nejspokojenější maminky v republice. Polovina rodiček dojíždí z jiných regionů

Písecká nemocnice je tak trochu výjimečná – i když se nenachází přímo v hlavním ani krajském městě, tak kvalitou péče předčí v několika oborech i nemocnice podstatně větší. Dlouhodobě se zaměřuje na zavádění moderních osvědčených výkonů. Těží z...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Nemocnice Písek, dětské oddělení, karel chytrý, jiří holan, mladí lékaři, pediatři, lékař, Písek, pandemie covidu-19, duševní zdraví, nemocnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru mnohem častěji řešíme psychické problémy mladých lidí, říká primář dětského oddělení Nemocnice Písek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.