Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na jihu Čech potvrdili hygienici 99 případů případů lymeské boreliózy

V Jihočeském kraji platí i nadále mimořádná aktivita klíšťat. Hygienici v minulém týdnu potvrdili 99 případů lymeské boreliózy, přibylo jich 17. Ve srovnání s loňským rokem je větší také počet případů klíšťové encefalitidy.

Informace zveřejnila Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje (KHS). Podle ní v příštích dnech Český hydrometeorologický ústav předpovídá mimořádnou aktivitu klíšťat. S výjimkou nejvyšších pater Šumavy platí v kraji nejvyšší stupeň číslo pět. 

„Ve srovnání s loňskou sezonou vidíme výrazně vyšší výskyt lymeské boreliózy především na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku, nejvíce případů klíšťové encefalitidy je hlášeno z Českokrumlovska. Ve 23. týdnu přibylo výrazných 17 potvrzených případů lymeské boreliózy a 4 klíšťové encefalitidy,“ shrnula v tiskové zprávě statistiky za minulý týden ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

U lymeské boreliózy zaznamenali hygienici o 54 případů více než loni v tomto období, kdy jich bylo 45. Nejvíce nemocných je na Českobudějovicku. 

Aktivita klíšťat na jihu Čech je mimořádná, varují hygienici

Minulý týden evidovali jihočeští hygienici celkem 82 případů lymeské boreliózy. Doposud mají potvrzených také 11 případů klíšťové encefalitidy, zatímco loni byly ve stejnou dobu dva. Informovala o tom Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje...

Vyšší je také počet případů klíšťové encefalitidy. Tam zaznamenali hygienici 14 případů, loni jich v tomto období bylo šest. 

Jako nejúčinnější obranu před klíšťovou encefalitidou doporučují očkování. To je důležité především pro seniory. Vhodnou prevencí jsou také repelenty, správné oblečení a dodržování zásad rozumného pohybu v přírodě. „Je důležité klíště co nejdříve na těle objevit a správně odstranit. Proto je dobré se po příchodu převléci, dobře se prohlédnout a případně se osprchovat,“ doplnila Kotrbová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky jižní čechy, klíště, příroda, zdraví, onemocnění, lymská borelióza, Jihočeský kraj, klíšťová encefalitida, Česko, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová, okres České Budějovice, okres Český Krumlov, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech potvrdili hygienici 99 případů případů lymeské boreliózy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.