Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Případů onemocnění přenášených klíšťaty na jihu Čech je více než loni

Počet případů onemocnění přenášených klíšťaty je letos na jihu Čech výrazně vyšší než loni. Hygienici v tomto roce evidovali 149 pacientů s lymeskou boreliózou, loni jich bylo 72. U klíšťové encefalitidy jde o 27 případů, což je o 17 více než před rokem.

„Ve srovnání s loňskou sezonou vidíme vyšší výskyt lymeské boreliózy na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku, západní okresy regionu jsou klidnější," řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Dodala, že nejvyšší meziroční nárůst je na Českobudějovicku, kde je 48 případů, o 32 více než vloni. Podle hydrometeorologů stále platí vysoká aktivita klíšťat.

Kotrbová uvedla, že minulý rok byl z pohledu klíšťových onemocnění výrazně klidný. „Vloni v tomto období bylo v celém kraji celkem 10 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Nicméně v sezoně 2020 jsme v kraji měli v tomto období už 42 případů," řekla.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj, nemoc, klíště, Česko, lymská borelióza, Kvetoslava Kotrbová, okres České Budějovice, Krajská hygienická stanice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů onemocnění přenášených klíšťaty na jihu Čech je více než loni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.