Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sebepoškozování a sebevražedného chování u dětí přibývá. V Opařanech zavádí novou léčbu

Dialektická behaviorální terapie. Tak se jmenuje nový léčebný systém, který nově zavádí Dětská psychiatrická nemocnice Opařany. Důvodem je přibývající počet dětí, u kterých se objevuje sebepoškozování nebo sebevražedné chování. Podle zahraničních výzkumů má terapie mnohem lepší výsledky než dříve používané léčebné postupy.

„Ukázalo se, že běžné terapeutické postupy obtíže nezmírňují u takového počtu dětí a v takové míře, v jaké bychom si přáli. V zahraničí je pro tento typ problémů volena právě Dialektická behaviorální terapie (DBT) jako psychoterapeutická léčba první volby,“ vysvětluje tisková mluvčí nemocnice Jana Sosna Voňavková, proč se nemocnice pro zavedení metody rozhodla.

Podle klinického psychologa Davida Havelky je metoda založena na laskavém a příjímacím přístupu. Určena je adolescentům od 14 let, kteří mají problémy se zvládáním emocí, sebehodnocením nebo zvládáním stresu. Pomoct může také v případě, že mají děti problémy ve vztazích, zažívají opakované krize, vyskytuje se u nich sebepoškozování nebo sebevražedné myšlenky. „Terapie se snaží klást důraz na hledání rovnováhy na místo extrémů, snaží se o pochopení principů vlastního chování a nácvik chování nového,“ vysvětluje Havelka.

Méně sebevražd a sebevražedných pokusů

Podle zahraničních výzkumů se u pacientů, kteří tento druh terapie absolvovali, snížil počet pokusů o sebevraždu až o padesát procent, stejně tak i množství výjezdů zdravotníků a návštěv pohotovosti. Až o 73 procent je méně psychiatrických hospitalizací. Léčba má také významný vliv na délku hospitalizace.

„U pacientů došlo ke zlepšení symptomů deprese, lepšímu ovládání záchvatovitého přejídání. Čísla pak potvrzují lepší vědomou kompenzaci symptomů ADHD, zvýšení celkového a sociálního přizpůsobení a adaptivnější práci se vztekem. Potvrzuje se zvýšená odolnost ve vztazích s druhými, nárůst pozitivního sebehodnocení i snížení závislosti na návykových látkách a jejich škodlivém užívání. Celkově došlo k poklesu interpersonální agrese,“ dodala mluvčí nemocnice.

V létě v Opařanech vyzkoušeli alternativu programu ve zkrácené tří až pětitýdenní verzi. Standardně ale probíhá sedm až osm týdnů. „Délka intenzivního DBT programu je zvolena tak, aby bylo možné naučit se a také dostatečně procvičit nově naučené dovednosti ke zvládání. Zároveň, pokud se během pobytu ukáže, že problémy jsou závažného charakteru a vyžadují si další péči na lůžku, s pacientem se vytvoří plán další terapeutické práce,“ vysvětlila mluvčí.

Podstata dialekticko-behaviorální terapie

Podstatou dialekticko-behaviorální terapie je podle lékařů umění podívat se na věc z více úhlů. Dialektika pomáhá snížit a řešit konflikty, reagovat na různé situace flexibilněji a buduje také emoční stabilitu. Behaviorální terapie se zabývá chováním, kterému se snaží porozumět. „Velkou silou této terapie je postoj, že to, co jsme se naučili a nyní nám nefunguje, se můžeme vždy naučit i jinak,“ vysvětluje Havelka.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DNP Opařany

Štítky dětská psychiatrická nemocnice, Opařany, léčba, novinka, dialektická behaviorální terapie, Dětská psychiatrická nemocnice Opařany, nemocnice, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sebepoškozování a sebevražedného chování u dětí přibývá. V Opařanech zavádí novou léčbu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.