Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Čech přibylo vloni čtrnáct nových případů HIV. Oproti předchozímu roku jde o nárůst

V Jihočeském kraji přibylo za leden až prosinec loňského roku čtrnáct nových případů HIV. V prosinci přibyl do statistik jeden případ, jednalo se o HIV pozitivního muže. Celkem od října 1985, kdy českoslovenští epidemiologové začali vést pravidelnou statistiku tohoto onemocnění, je v Jihočeském kraji kumulativně zaznamenáno 144 případů.

„Za loňský rok jsme v kraji zaznamenali čtrnáct nových případů HIV pozitivity. To je nárůst oproti roku 2021, kdy jsme měli v kraji sedm případů, i předešlému roku 2020, kdy bylo v kraji deset případů. Dynamika počtu nových případů v Jihočeském kraji tedy neklesá,“ okomentovala čísla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Nejčastějším příčinou šíření onemocnění je rizikové chování při sexu. „Když analyzujeme z našich dat cestu přenosu onemocnění, v posledních letech je v drtivé většině uváděn nechráněný homosexuální styk u mužů. Zásadním rizikovým faktorem je v současnosti u mužů nechráněný homosexuální, případně bisexuální styk, u žen rizikový heterosexuální styk, s odstupem a v menší míře než kdysi nitrožilní užívání návykových látek,“ dodala Kotrbová.

Mezi nakaženými převažují muži

Celkově je od října 1985 do prosince 2022 v Česku evidováno celkem 4 897 HIV pozitivních osob. Konkrétně 4 102 mužů a 795 žen. Z tohoto počtu představovali občané Česka a zde trvale žijící cizinci celkem 4 366 případů, 824 osob bylo ve stadiu AIDS a z toho 372 osob zemřelo.

Podle Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině přišlo v průběhu prosince 2022 do HIV center v nově 17 HIV pozitivních osob z Ukrajiny, kumulativně od března do prosince 2022 je evidováno 578 HIV pozitivních uprchlíků z Ukrajiny, z toho 20 dětí do 15 let. Naprostá většina z těchto uprchlíků věděla o své HIV pozitivitě, léčila se na Ukrajině a jejich léčba tak pokračuje v Česku.   

„Human Immunodeficiency Virus je nejčastěji přenášen krví, případně spermatem či sekretem infikovaných osob. Už z tohoto výčtu je jasné, jak úzce souvisí jeho šíření s tím, čemu říkáme rizikové chování. V osmdesátých a devadesátých letech, než se podařilo stoprocentně objasnit mechanismy šíření a identifikovat cesty přenosu, u nás docházelo ke zcela ojedinělým přenosům například krevními deriváty, v devíti případech je u nás popsán přenos z matky na dítě. Jde ale o historické případy z osmdesátých let, kdy medicína teprve sbírala poznatky o tomto infekčním onemocnění,“ doplnila Kotrbová.

Aktuálně mají případy v drtivé většině souvislost s nechráněným sexuálním stykem, v menší míře s nitrožilním užíváním drog. „Přitom riziko přenosu HIV se dá efektivně minimalizovat odpovědným sexuálním chováním a dodržování zásad harm reduction u nitrožilních uživatelů,“ uzavřela Kotrbová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Rozkoš bez rizika

Štítky HIV, Jihočeský kraj, nemoc, Kvetoslava Kotrbová, Ukrajina, Česko, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibylo vloni čtrnáct nových případů HIV. Oproti předchozímu roku jde o nárůst  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.