Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tři roky od začátku pandemie. Covidem-19 na jihu Čech onemocnělo během letošního roku téměř 2000 lidí

Od začátku letošního roku na jihu Čech onemocnělo covidem-19, který se v Česku začal šířit před třemi lety, téměř 2000 lidí. Zdravotníci ve většině případů evidují velmi lehký průběh onemocnění. Za tři roky hygienici v regionu evidovali více než 270 tisíc případů tohoto typu koronaviru. V době pandemie v některých dnech přibývalo i několik stovek případů.

První případy nového typu koronaviru objevilo testování v České republice 1. března 2020, od té doby se nemoc prokázala ve více než 4,6 milionech případů, z toho přes 388 tisíc (asi 8,4 procenta) činí podle statistik ministerstva zdravotnictví opakovaná nákaza. Loni se nákaza covidem prokázala v téměř 2,056 milionu případů, což je zhruba o 15 procent více než v roce 2021, kdy se objevilo 1,750 milionu případů, v prvním roce laboratoře prokázaly přes 733 tisíc případů.

Společnost má protilátky z prodělaného covidu nebo z očkování

"Koronavirus řadíme už mezi, v uvozovkách, běžné respirační onemocnění, ale pořád k němu musíme přistupovat opatrně. A platí, že nejzranitelnější skupinou jsou především senioři a lidé s chronickým onemocněním," řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Současný stav je podle Kotrbové pozitivní v tom, že průběh onemocnění bývá většinou lehký. "Společnost má protilátky z prodělaného covidu nebo z očkování. Otázka je, jak dlouho nám vydrží a zda by to stačilo v momentě, kdy by se případně objevila nějaká nová varianta koronaviru," řekla Kotrbová.

Podle ní je důležité sledovat ukazatel, kolik pacientů s covidem-19 potřebuje nemocniční péči. V současnosti je podobných případů minimum. "Pacienti s koronavirem jsou směrováni převážně na infekční oddělení nemocnic, případně mají v nemocnici pro takového pacienta vyčleněn izolační pokoj na standardním oddělení nemocnice. V nemocnicích už nemáme zřízeny ty takzvané covidové jednotky," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Kuba: Nejhůř mi bylo vždy ve chvílích, kdy pandemie plnila lůžka ARO a JIP pacienty v těžkém stavu

Dodal, že všichni pověření se v Jihočeském kraji snažili o to, aby bylo zdravotnictví na nápor pacientů s koronavirem připraveno. Proto nechal připravovat modely, které v letech 2020 až 2022 ukazovaly, jak rychle budou v nemocnicích přibývat nové případy. "A nejhůř mi bylo vždy ve chvílích, kdy pandemie plnila lůžka ARO a JIP pacienty v těžkém stavu, a my jsme na grafech viděli, že když se pandemie nezlomí, tak nám dojdou místa. Protože jsem na těchto odděleních jako lékař sloužil a znám dobře, jak náročná je tam péče o pacienty, bylo mi jasné, že tam nelze navyšovat kapacity donekonečna," uvedl Kuba.

Podle něj pandemie koronaviru ukázala schopnosti jihočeských nemocnic. Pacienti nemuseli být hospitalizováni mimo kraj, protože zdravotníci vždy dokázali vytvořit podmínky pro hospitalizaci každého pacienta. "V případě jihočeských nemocnic se potvrdila nesmírná výhoda, a to ta, že jsou to nemocnice krajské. Projevilo se to na jednotném vedení celého holdingu i na operativnosti, dobré komunikaci a bezproblémové spolupráci," uvedl hejtman.

Pandemie koronaviru s sebou přinesla řadu omezení, jedním ze symbolů se stalo nošení roušek a později respirátorů. Jejich zavedení v půlce března 2020 přijímala veřejnost různě. Roušky se nosily do konce června 2020, po letním uvolnění se v září 2020 vrátily. Od února 2021 je převážně nahradily respirátory. Nošení roušek po jejich zavedení část populace nejen v ČR odmítala. Někteří argumentovali nepříznivými zdravotními důsledky, část lidí nenosila roušky na znamení odporu proti vládním nařízením.

Očkování proti koronaviru začalo v ČR 27. prosince 2020 stejně jako ve většině ostatních zemí Evropské unie. Nyní má v České republice ukončené základní (většinou dvoudávkové) očkování téměř 6,9 milionu lidí, tedy asi 65 procent obyvatel. Dalších skoro 4,4 milionu má za sebou první a přes 790 tisíc druhou posilovací dávku. Zájem o vakcínu proti covidu byl přitom nejvyšší v první polovině roku 2021, kdy se do očkování zapojilo 5,1 milionu lidí. Od loňského září se počty lidí, kteří si přijdou pro první dávku, pohybuje v průměru jen kolem 50 denně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři roky od začátku pandemie. Covidem-19 na jihu Čech onemocnělo během letošního roku téměř 2000 lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.