Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se žije s hemofilií a jakou roli hraje v životě hemofilika krevní plasma? 

PR článek

Seznamte se s Maxem: Max a Filip jsou dva bráchové ze sportovně založené rodiny. Když zrovna nejsou ve škole, tráví čas na beach volejbalovém hřišti v Braníku, kde si mimo volejbal užívají ping pong, streetworkout a pošťuchují se, tak jako to sourozenci normálně dělají. Jediný rozdíl mezi nimi a “běžnými” bratry je ten, že Max trpí hemofilií. Max by se rád věnoval hokeji, zajímá se o bojové sporty, ale kvůli jeho onemocnění bohužel nemůže ani jedno z toho. 

Když je ve hře hemofilie 

Hemofilie je vzácné onemocnění srážlivosti krve, které postihuje jednoho z deseti tisíc lidí. Jedná se o relativně vzácnou diagnózu. Postihuje navíc jen chlapce a muže, ženy jsou pouze genetickým přenašečem. 

Snížená srážlivost krve u hemofiliků s sebou nese zvýšené nebezpečí při jakémkoliv úrazu. Nemoc se typicky projevuje krvácením do kloubů či svalů nebo i velmi nebezpečným krvácením do vnitřních orgánů. S tím měl zatím nejvážnější a snad poslední problém i Max, a to už v šesti letech. 

Základem léčby hemofilie je nitrožilní podání srážecího faktoru. U pacientů s těžkou formou hemofilie se využívá profylaxe. Pro výrobu profylaktik je potřebná krevní plasma, a proto je dobrovolné dárcovství plasmy tak důležité.

Současně bychom rádi vyvrátili jeden z nejčastějších mýtů kolem krevní plasmy, a to že krevní plasma odebraná v České republice se využívá pouze v zahraničí. Pravdou je, že v ČR v současné době nemáme zpracovatelský závod, který by nejrůznější preparáty z krevní plasmy, mezi nimi i profylaktika dokázal vyrobit. Proto se část získané krevní plasmy odesílá do zahraničí, kde jsou závody, které jsou schopné plasmu zpracovat a léky z ní vyrobit. Potřebné množství z nich se poté dostává zpět do Čech, kde pomáhá pacientům jako je právě Max. 

Poděkování 

Všichni v Cara Plasmě děkují Maxovi za jeho odvahu o onemocnění promluvit a ukázat nám, že práce, kterou zaměstnanci Cara Plasmy dělají, doopravdy pomáhá.  

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hemofilie, krevní plazma, zdraví, vzdělání, příběh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se žije s hemofilií a jakou roli hraje v životě hemofilika krevní plasma?   |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.