Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeští hygienici letos zaznamenali nejméně případů klíšťové encefalitidy

Jihočeští hygienici letos zatím zaznamenali nejméně případů klíšťové encefalitidy za posledních několik let. Jedná se o 28 případů, což je o 21 méně než loni ve stejnou dobu.

„Co se týče klíšťové encefalitidy, situace je příznivější než před rokem. V celé loňské sezoně jsme na jihu Čech registrovali celkem 130 nahlášených a potvrzených onemocnění," řekla ředitelka protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Hana Bendíková. V roce 2021 bylo na jihu Čech 83 a v roce 2020 až 137 případů.

Bendíková dodala, že letos nejvíce případů připadá na Českokrumlovsko, kde bylo zatím devět pacientů. V minulém týdnu tam přibylo pět nových případů. „Jen to jen potvrzuje trend z posledních let, kdy výskyt klíšťaty přenášených onemocnění patřil na Českokrumlovsku k nejvyšším v kraji," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Narůstá však počet případů lymeské boreliózy. Momentálně jich je na jihu Čech 228, což je více než loni. „V posledním červencovém týdnu přibylo 17 nově potvrzených případů. Nejvyšší výskyt je na Českobudějovicku," řekla Kotrbová.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Nebezpečnější pro lidi může být klíšťová encefalitida. "Doporučovanou prevencí klíšťové encefalitidy je účinné očkování, které je optimální postoupit před začátkem hlavní sezóny aktivity klíšťat," řekla Kotrbová. Na rozdíl od klíšťové encefalitidy proti lymeské borelióze zatím ve středoevropských podmínkách neexistuje očkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici letos zaznamenali nejméně případů klíšťové encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.