Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počet případů nemocí způsobených klíšťaty v Jihočeském kraji je nižší než loni

Počet případů nemocí způsobených klíšťaty v Jihočeském kraji je nižší než loni. Hygienici dosud zaznamenali 58 případů klíšťové encefalitidy, což je téměř o polovinu méně než ve stejném období před rokem. U lymeské boreliózy jde o 411 případů, loni v tomto období to bylo 428.

„Aktivita klíšťat v jižních Čechách je v těchto dnech nepatrná. Stejně tak to platilo i v minulých dnech," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová. Přesto podle ní nelze vyloučit, že nové případy ještě přibudou. Například u lymeské boreliózy se příznaky projeví až po několika dnech od přisátí infikovaného klíštěte.

„Nejvyšší výskyt u lymeské boreliózy je v absolutních číslech na Českobudějovicku, kde je nyní 112 potvrzených případů. Na Písecku je hlášeno tradičně nejméně, letos zatím 21 případů," řekla Kotrbová.

Loni hygienici registrovali 130 případů klíšťové encefalitidy, což je výrazně více, než naznačuje letošní průběh. „Náš kraj patří dlouhodobě k regionům s vůbec nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy u nás i ve střední Evropě," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Bendíková.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v kraji 170 lidí, v celé republice 861. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů nemocí způsobených klíšťaty v Jihočeském kraji je nižší než loni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.