Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pražské Protonové centrum je již 11 let špičkou mezi zdravotnickými zařízeními ve svém oboru

PR článek

Protonové centrum netřeba představovat, léčbu u prvního pacienta začalo 12. 12. 2012. Kliniku v pozitivní zelené barvě už při svých cestách po magistrále minulo mnoho z nás. Ačkoliv svým minimalistickým vzhledem působí relativně nenápadně, už 11 let pomáhá pacientům překonat onkologická onemocnění/pomáhá s léčbou onkologických onemocnění.

Protonovém centru (PTC) se setkáte jen s těmi nejlepšími odborníky ve svém oboru, kteří mají k dispozici špičkové vybavení. Centrum vám zprostředkuje návštěvu, která pomohla už více než 11 tisícům pacientů.

V průběhu letošního roku Protonové centrum oslavilo již svého jedenáctitisícího pacienta. Pro představu, v PTC od roku 2012 pomohli s léčbou takovému množství lidí, které odpovídá počtu obyvatel Domažlic nebo třeba Humpolce.

Protonová terapie je moderní typ radioterapie, která využívá protony k léčbě rakoviny. Umožňuje cíleně ozářit nádorové ložisko a minimalizovat tak ozáření zdravých tkání a orgánů v jeho okolí. Přesné zacílení protonového paprsku do nádoru výrazně snižuje vznik vedlejších nežádoucích účinků. Protonová radioterapie zároveň snižuje riziko pozdní toxicity, jejíž následky se mohou projevit i několik let po ozáření (za 10 a dokonce i za 20 let).

Jubilejní pacient Protonového centra přišel včas

Jedenáctitisícím pacientem PTC byl muž s karcinomem prostaty, u kterého se onemocnění zachytilo v časném stadiu. Jeho léčba tedy byla krátká, trvala jen pět dní, a tím pádem měla i větší šanci na úspěch. Ten se také dostavil – pacient má téměř 97% šanci, že bude vyléčen.

Karcinom prostaty

Riziko rakoviny prostaty roste s věkem. Každým rokem se v České republice diagnostikuje karcinom prostaty u více než 7 500 mužů. Po padesátce by proto mělo být pro muže samozřejmostí, že si každý rok zajdou na vyšetření k urologovi. Ten, kdo má mezi svými pokrevními příbuznými někoho s karcinomem prostaty, by měl vyšetření absolvovat už od čtyřicítky. Díky testu PSA lze zachytit rakovinu prostaty už v časném stadiu, v době, kdy ji nelze prokázat žádnou jinou metodou.

Výhody protonové léčby při ozařování prostaty:

  • Rychlost – při včasném záchytu onemocnění
  • Přesnost – dokáže zacílit nádor s vysokou přesností
  • Účinnost – dává vysokou šanci na vyléčení
  • Ambulantní léčba – není potřeba hospitalizace ani pracovní neschopnost

Jediné, co musíte udělat vy, je přijít včas. V Protonovém centru se podařilo vyléčit 96,5 % pacientů s nízkorizikovým stadiem rakoviny prostaty, z toho 98,8 % pacientů netrpí problémy s inkontinencí.

Při každém ozařování nádoru je část energie vždy dodána i mimo vlastní cílovou oblast. V radioterapii je proto vždy nutné vyvážit přínos dodání vysokých dávek, které dokážou zničit nádor, a riziko vzniku nežádoucích účinků v okolních tkáních. Hlavní výhodou protonové radioterapie je právě minimální ozáření zdravých struktur v okolí cílového objemu. Proton dokáže ozářit nádor tak, že do příslušného kritického orgánu je dodána co nejmenší možná dávka záření. „To znamená zároveň i minimální riziko vzniku nežádoucích účinků. Nicméně, léčba pacientů nespočívá pouze v moderním technologickém zázemí. Samotná technologie nezmůže nic, proto v Protonovém centru také a zejména dbáme na individuální přístup ke každému pacientovi. A myslím, že se nám to docela daří,“ uvádí vedoucí radiologický fyzik PTC Mgr. Vladimír Vondráček.vedoucí radiologický fyzik PTC Mgr. Vladimír Vondráček

Protonové centrum bylo v Praze otevřeno v roce 2012 a je jedním z TOP center tohoto typu ve světě. Poskytuje moderní protonovou radioterapii pacientům s nádorovým onemocněním.

Léčba v Protonovém centru je hrazena ze zdravotního pojištění, je tedy dostupná všem občanům České republiky. 

Nejčastěji zde léčí pacienty s rakovinou prostaty, prsu, nádory hlavy a krku, centrální nervové soustavy, plic, vybranými nádory zažívacího traktu. Centrum léčí i dětské pacienty a pacienty s maligními lymfomy.

Na území České republiky je PTC jediným zařízením, které poskytuje léčbu onkologických onemocnění protonovým zářením.

Kontakty na PTC

Protonové centrum můžete kontaktovat hned několika způsoby: +420 222 999 000 nebo na e-mail info@ptc.cz. Více informací o léčbě a fungování PTC můžete najít i na webových stránkách www.ptc.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Protonové centrum, Praha, zdravotnictví, zdravotnická zařízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské Protonové centrum je již 11 let špičkou mezi zdravotnickými zařízeními ve svém oboru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.