Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Většina lékařů z jihočeských nemocnic stáhla své výpovědi z přesčasů

Většina lékařů z jihočeských nemocnic stáhla své výpovědi z přesčasové práce, které podali k loňskému prosinci. Někde je lékaři ani nepodali, na leden tak mají nemocnice služby zajištěné.

Někteří lékaři nechtěli v prosinci sloužit v nemocnicích přesčasy, chtěli tak podpořit požadavky na vyšší platy a na omezení přesčasové práce. Situaci pak změnila dohoda odborů s premiérem Petrem Fialou (ODS), který slíbil navýšit peníze, které mají jít na mzdy doktorů. Na jihu Čech není ale žádná státní nemocnice, všechny patří do holdingu, jehož jediným akcionářem je kraj.

V nemocnici v Českých Budějovicích výpovědi nestáhla podle ředitele Michala Šnorka menšina lékařů, nicméně ani prosincový provoz nemocnice výpovědi z nadlimitní přesčasové práce výrazně neovlivnily. „Tedy ani stahování výpovědí na něj nemělo vliv. A stahování vypovědí bylo v našich podmínkách spíše formálním aktem," řekl ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

V prachatické nemocnici nepodali lékaři v souvislosti s protestní akcí žádné výpovědi, uvedl člen jejího představenstva Roman Čerkl. Stejná situace byla ve strakonické nemocnici. „Chod nemocnice je v lednu zajištěn ve standardním režimu v souladu s platným zákoníkem práce," uvedl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala. V běžném provozu pokračují i zbývající nemocnice v kraji. Konkrétně v jindřichohradecké nemocnici stáhli výpovědi všichni lékaři, kteří je podali. V písecké nemocnici to zatím neudělalo 11 lékařů.

Loňské protesty lékařů vyvolalo schválení novely zákoníku práce, která měla umožnit zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků na 832 hodin. Část lékařů kvůli tomu své smlouvy o přesčasové práci vypověděla. Na základě jejich protestu byla novela zrušena, každému zaměstnanci tak mohou nemocnice nařídit 150 hodin přesčasů, na dalších až 416 hodin může být uzavřená dohoda. Vedle změny zákona lékaři žádali i zvýšení základní mzdy až na trojnásobek průměrné mzdy. Zástupci zdravotníků, vlády a Všeobecné zdravotní pojišťovny nakonec podepsali dohodu, podle níž má pojišťovna poslat letos nemocnicím 9,8 miliardy korun navíc na růst výdělků.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky nemocnice, lékaři, práce, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina lékařů z jihočeských nemocnic stáhla své výpovědi z přesčasů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.