Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jih Čech nastoupilo na základě dotačního programu za dva roky 16 lékařů

Do Jihočeského kraje nastoupilo za dva roky 16 lékařů, kteří přišli na základě dotačního programu. Krajští zastupitelé dnes schválili další dva lékaře, jeden z nich je zubař. Dotační program podpoří každého nového příchozího lékaře částkou 1,5 milionu korun.

„Ze 16 nově přivedených lékařů je zhruba polovina zubařů, což ukazuje, že ten program funguje. Chápu, že někdo může říkat, že bychom jich měli přivést ještě více. Pracujeme na tom a zvolili jsme správnou cestu, pořád se nám hlásí další žadatelé a budeme v tom pokračovat," řekl to jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Dotační program začal na podzim 2021. Cílí na lékaře, praktické lékaře a zubaře. Motivační dotace pro jednoho lékaře bude 600 tisíc korun, kraj mu bude také pět let přispívat měsíčně na bydlení 15 tisíc korun. Noví doktoři by měli v kraji zůstat aspoň pět let. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jim poskytne smlouvy.

„Opakovaně se nám stalo, že se do programu přihlásili lékaři, kteří doposud působili v Praze. Najednou zjišťují, že toto může být motivace, proč se přesunout na jih Čech," řekl hejtman.

Mezi dnes schválenými lékaři je praktická lékařka, která bude působit v Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku, zubař bude mít ordinaci v Sedlici na Strakonicku.

Kuba dodal, že právě na periferii regionu je zajištění dostupné zdravotní péče nejsložitější. „Bývá to tam komplikovanější. Ale když se někdo podívá na srovnání dostupnosti lékařské péče u nás v republice s jinými státy v Evropě, tak na tom nejsme vůbec špatně. Fakticky není možné, abychom měli zubaře 24 hodin na každé obci, stát to nemůže utáhnout," řekl Kuba.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, lékaři, Jihočeský kraj, zdraví, lékaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jih Čech nastoupilo na základě dotačního programu za dva roky 16 lékařů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.