Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

V jindřichohradecké nemocnici pomáhá pacientům zpátky na nohy nový rehabilitační trenažér i virtuální realita

Fyzioterapeuti z Nemocnice Jindřichův Hradec při práci využívají nejmodernější technologie. Pacienti upoutaní na lůžka mohou například trhat ovoce ve virtuální realitě a s procvičováním svalů jim pomáhá speciální trenažer.

V Nemocnici Jindřichův Hradec pomáhá pacientům na následné intenzivní péči a ARO nový rehabilitační trenažer Thera-Trainer Bemo. Tento důmyslný přístroj pro pasivní, asistenční nebo aktivní pohyb paží a nohou je umístěn na speciální pojízdné konstrukci, díky které s ním mohou pacienti rehabilitovat přímo na lůžku.

Pacienti mohou na trenažeru šlapat jako na kole nebo trénovat ochablé paže. Díky možnosti bezpečného uchycení končetin mohou na přístroji rehabilitovat i nepohybliví pacienti nebo pacienti v umělém spánku.

„I takové pasivní cvičení je velmi důležité. Podporuje to prokrvení končetin a těla, zabraňuje tuhnutí tkání, kloubů a přispívá k stimulaci svalů a motoriky. To všechno zlepšuje výkonnost srdce a krevního oběhu, a tím celkovou kondici pacienta,“ vysvětlil fyzioterapeut jindřichohradecké nemocnice Jakub Malý.

Částečně pohybliví pacienti už musí při cvičení použít vlastní sílu a tam, kde je potřeba, jim Thera-Trainer dopomůže. Naopak pro zdatnější pacienty je možnost zvýšit obtížnost. Přístroj je navíc vybavený obrazovkou, na které mohou pacienti sledovat různá motivační prostředí a simulovat tak třeba jízdu na kole.

Pomeranče trhají ve vitruální realitě

„Přístroj zaznamenává, jakou silou konkrétní končetina zabírá a vyhodnocuje i posun v čase. Pacienti cvičí dvakrát denně zhruba 15 až 20 minut, dokud nezískají potřebnou sílu, která jim pomůže zpět na vlastní nohy. Vhodně načasované cvičení zkracuje délku pobytu na jednotkách intenzivní a následné péče,“ doplnil Malý.

Trenažér je nyní využíván na oddělení následné intenzivní péče a ARO. Nemocnice ale hodlá využití této rehabilitační pomůcky rozšířit i na další potřebná oddělení. „Rádi bychom přístroj zpřístupnili i pacientů, kteří prodělali například infarkt nebo mrtvici, už nejsou upoutáni na lůžko, ale stále potřebují lékařskou péči. Takovým pacientům pomůže trenažer k rychlejšímu začlenění do normálního života,“ doplnila mluvčí nemocnice Eliška Čermáková.

Krom trenažeru využívají jindřichohradečtí fyzioterapeuti od letošního roku také další moderní přístroje. Pacientům tak s proviněním svalů pomáhají například brýle s virtuální realitou. „V počítačové realitě mohou pacienti například procvičovat horní končetiny simulací trhání pomerančů, či chytání ryb. Virtuální realita je navíc dokáže alespoň na chvíli přenést mimo nemocniční prostředí, což je velice dobré i pro jejich psychický stav,“ doplnila Čermáková.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jindřichův Hradec

Štítky Rehabilitace, nemocnice, fyzioterapie, Jindřichův Hradec, pacienti, trenažer, virtuální realita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jindřichohradecké nemocnici pomáhá pacientům zpátky na nohy nový rehabilitační trenažér i virtuální realita  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.