Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Aktivita klíšťat bude o víkendu mimořádně vysoká, v kraji je boreliózou nakaženo již 111 lidí

Jihočeští hygienici evidují k 19. kalendářnímu týdnu celkem 111 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 4 případy klíšťové encefalitidy. Nejvíce případů evidují hygienici na Českobudějovicku a Jindřichohradecku. Naopak nejméně případu je v okolí Strakonic. O víkendu má být aktivita klíšťat na mimořádně vysoké úrovni.

„U klíšťové encefalitidy jsme v minulém ani v tomto týdnu nezaznamenali nový případ, aktuálně registrujeme od začátku roku čtyři potvrzené případy, to je o dva více než vloni v tomto období. V případě lymeské boreliózy ale vidíme v posledních letech růst počtu potvrzených případů,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Dle Kotrbové  v roce 2018 evidovali jihočeští hygienici 473 nakažených, v roce 2019 jich bylo 431, předloni 529 a vloni zaznamenali 518 případů. „V končícím 19. týdnu letošního roku jsme zaznamenali 11 nově potvrzených případů, celkem jich je v kraji od začátku roku 111, což je o 31 případů více než bylo vloni v tomto období,“ doplnila.

Dle dat hygieniků je lymeská borelióza momentálně nejrozšířenější na Českobudějovicku, kde registrují 35 případů. Na druhém místě je Jindřichohradecko s 26 případy. Následuje Táborsko s 23 potvrzenými případy, Českokrumlovsko s deseti, a Prachaticko a Písecko se sedmi. Nejniší počet případů registrují hygienici na Strakonicku, kde se nakazili zatím pouze tři lidé.

Od začátku roku byly v Jihočeském kraji potvrzeny také čtyři případy klíšťové encefalitidy. Dva hygienici evidují na Českokrumlovsku, další dva jsou pak rozděleni mezi Českobudějovicko a Táborsko.

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je pro víkendové dny na většině území Jihočeského kraje předpokládána aktivita klíšťat na čtvrtém a v neděli v nížinách Jindřichohradecka i na pátém stupni pětistupňové škály, představujícím vysoké, respektive mimořádné riziko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv

Štítky klíšťata, aktivita, víkend, riziko, borelióza, encefalitida, onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivita klíšťat bude o víkendu mimořádně vysoká, v kraji je boreliózou nakaženo již 111 lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.