Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Stejné podmínky i kvalita služeb, jihočeské nemocnice sjednotí postup při výměnách kloubů

, aktualizováno 30. května 2024, 13:00

Vyšší počet odoperovaných kloubních náhrad, sjednocení předoperačních postupů, efektivnější rehabilitace a zkrácení čekacích dob. To je stručný výčet cílů Ortopedického programu Jihočeského kraje, který ve všech jihočeských nemocnicích zlepšuje a sjednocuje ortopedickou péči o pacienty, kteří potřebují kloubní náhradu.

Ortopedický program Jihočeského kraje vznikl na základě podnětů od primářů ortopedických oddělení jihočeských nemocnic. Ti silně pociťují stárnutí populace a uvědomují si jeho důsledky. „Mění se jak průměrná délka života, tak i to, jak vnímáme stáří. Lidé dnes chtějí žít aktivně, sportovat a užívat si vnoučata. Je proto logické, že potřeba výměny kloubů bude nadále narůstat,“ vysvětlil primář ortopedického oddělení českobudějovické nemocnice David Musil.

Jihočeské nemocnice zvýší počet ortopedických operací. Lidé čekají na výměnu kloubů

V jihočeských nemocnicích by mělo příští rok dojít k nárůstu počtu ortopedických operací. Nejčastěji se tam vyměňují kyčelní a kolenní klouby. V době covidu-19 těchto zákroků ubylo, i kvůli tomu se čekací lhůta pohybuje od jednoho roku až do tří...

Druhým faktorem, který vývoj jednotného postupu ovlivnil, je pandemie covidu. Kvůli ní se plánované operace kloubních náhrad velice zpozdily. „Tyto dva faktory jsme vzali dohromady a řekli jsme si, že chceme jednak počet operací navýšit, aby lidé nemuseli čekat, a jednak chceme připravit program, který umožní, aby v jižních Čechách lidé celým procesem prošli v co nejkratší době a nemuseli čekat roky s bolestivou kyčlí. Proto jsme také chtěli, aby mohli tu operaci podstoupit kdekoliv v jižních Čechách,“ uvedl hejtman Martin Kuba.

Sjednocení poskytované péče má pomoci rozptýlit silný nápor pacientů, kteří se kvůli široké spádové oblasti koncentrují v Nemocnici České Budějovice. Ta má na operaci kloubů nyní čekací dobu okolo dvou a půl let.

„Zato třeba v Jindřichově Hradci nebo v Táboře už se dneska dostáváme na čekací dobu pár měsíců. Proto jsme chtěli, aby se všichni ortopedi sjednotili a všechny operace probíhaly všude stejně. Jihočeši tak budou mít jistotu, že když půjdou na operaci v Táboře, Jindřichově Hradci, Budějovicích nebo Písku, vždycky dostanou kvalitní péči ve stejném standardu,“ dodal hejtman.

S přípravou na operaci pomůže nová brožura

O výrazné zlepšení ortopedické péče kraj usiluje od roku 2022 a tato snaha je již úspěšná. V roce 2023 byl počet primárních výměn kyčelních a kolenních kloubů oproti předchozímu roku navýšen o 445 na celkových 2530. Připočítáme-li však k tomuto počtu i reimplantace či výměny ramenního kloubu, jedná se za rok 2023 o celkem 2863 operací. Od ledna 2024 do současnosti se zatím podařilo provést celkem 1474 operačních kloubních výměn. Díky tomu se dá předpokládat, že i letošní rok bude znamenat další navýšení počtu těchto ortopedických operací. To s sebou nese i snížení čekacích dob ve většině jihočeských nemocnic navzdory stále vyššímu počtu pacientů, kteří tento zákrok potřebují.

Aby byl proces výměny kloubů v jihočeských nemocnicích opravdu efektivní, potřebují lékaři zapojit také samotné pacienty. S jejich informováním o procesu výměny kloubu a zmenšením jejich obav má pomoci praktická příručka. Ta byla připravena ve spolupráci s ortopedickými odděleními jihočeských nemocnic. Právě na těchto odděleních bude také k dispozici všem pacientům, kteří se k operaci kloubů registrují, a to jak v tištěné, tak i elektronické verzi.

„Připravenost pacienta je u této operace klíčová. Ačkoliv se to nezdá, není to jenom o tom, jestli je šikovný operatér, ale je důležité, zda má pacient správně zkompenzovanou cukrovku, jestli je dobře připraven z pohledu krevního obrazu. Potom se často ukazuje, že ti lidé leží v nemocnici třeba o tři nebo čtyři dny déle a rehabilitace trvá delší dobu. Proto je součástí programu i brožura, která obsahuje všechny potřebné informace, aby pacient věděl, co musí před samotnou operací udělat,“ doplnil Kuba.

Kraj plánuje spolupráci nemocnic rozšířit

Přestože je pozice ortopedie ve zdravotnictví velice specifická, plánuje kraj obdobným způsobem postupovat i u jiných oborů. „Musíme využít toho, že jediným vlastníkem jihočeských nemocnic je kraj, a snažit se, aby ve všech zařízeních byla poskytována stejná kvalita péče,“ sdělil hejtman.

Ten také doplnil, že už není možné, aby okresní nemocnice do budoucnosti fungovaly stejným způsobem, jak jsou lidé nyní zvyklí. Mění se doba strávená na lůžku, snižuje se porodnost a mění se i přístup veřejnosti. „Budeme muset nemocnice zaměřovat tak, aby jedna byla schopná plnit například rehabilitaci pro velkou část kraje, a tím ji ekonomicky udržíme,“ uvedl jako příklad.

„Považuji to za historický milník českého zdravotnictví. Dříve mezi sebou okresní nemocnice soupeřily, nyní však začínáme spolupracovat,“ vyjádřil primář ortopedického oddělení prachatické nemocnice Martin Stárek.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky Zdraví, výměna kloubů, endoprotézy, nemocnice, operace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stejné podmínky i kvalita služeb, jihočeské nemocnice sjednotí postup při výměnách kloubů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.