Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

U Boletic cvičila veterinární správa, připravovala se na šíření nebezpečných nákaz

V blízkosti vojenského prostoru Boletice na Českokrumlovsku nacvičovali veterináři svou součinnost při krizových situacích. Zástupci Státní veterinární správy (SVS) a Veterinární služby Armády České republiky si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci v případě výskytu nebezpečných nákaz zvířat na území České republiky.

Při ukázkovém dni, který se uskutečnil v úterý 5. června, bylo na místě možné vidět například vybavení Pohotovostních středisek pro mimořádné situace SVS. To se používá například při likvidaci ohnisek nebezpečných nákaz. Veterináři ukázali také techniku, kterou používá Veterinární služba Armády ČR k provádění dekontaminace zvířat, jejich odchytu a imobilizaci.

Praktická část cvičení pak zahrnovala mimo jiné nácvik vstupu do hospodářství podezřelého z výskytu nebezpečné nákazy. Nácvik zahrnoval i manipulaci se zvířaty, jejich klinické vyšetření a odběr vzorků.

Praktická části cvičení pak zahrnovala mimo jiné nácvik vstupu do hospodářství podezřelého z výskytu nebezpečné nákazy.

Další část programu patřila úředním veterinárním lékařům a technikům krajských veterinárních správ a armádním veterinářům. Ve svých prezentacích představili postupy v případě, že na území jejich kraje byla potvrzena nebezpečná nákaza. Jednalo se například o modelovou situaci výskytu ptačí chřipky v chovu drůbeže, afrického moru prasat nebo slintavky a kulhavky v hospodářství s chovem skotu. Zazněly také informace k aktuálním nákazám, které hrozí nebo se již vyskytují v některých zemích Evropy. K těmto nákazám patří plicní nákaza skotu nebo epizootické hemoragické onemocnění.

„Pravidelná cvičení veterinárního dozoru umožňují prověřit připravenost a spolupráci jeho jednotlivých složek pro případ krizových situací, včetně výskytu nebezpečných nákaz,“ řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

O tom, že je nutné být na krizové situace dobře připraveni, se pracovníci veterinárního dozoru přesvědčili v předchozích letech opakovaně. Například v loňském roce hráli zásadní roli při likvidaci 23 ohnisek ptačí chřipky. Dalším onemocněním, kterému věnuje SVS patřičnou pozornost, je africký mor prasat, jenž se do České republiky vrátil na konci roku 2022. Od té doby se vyskytuje v populaci divokých prasat v Libereckém kraji.

Ohodnoť článek

Foto Státní veterinární správa

Štítky Boletice, veterinární správa, cvičení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Boletic cvičila veterinární správa, připravovala se na šíření nebezpečných nákaz  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.