Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Jihočeský kraj chce udržet provoz lékáren i v malých obcích, navrhne proto změnu zákona

Jihočeský kraj navrhne změnu zákona o léčivech. Novela má pomoci k udržení provozu lékáren i v malých obcích. Novinářům to řekl jihočeský hejtman Marin Kuba (ODS) po dnešním zasedání krajské rady. Zástupci jihočeských lékáren jsou k nové podobě zákona spíše skeptičtí.

"Rozhodli jsme se k tomu, protože dlouhou dobu diskutujeme s vládou a ministrem zdravotnictví o tom, že je špatně nastavený zákon o léčivech. Neumožňuje provoz menších lékáren v menších obcích. Zákon říká, že u každé lékárny musí být určený vedoucí lékárny, který by měl být celou dobu při otevření fyzicky přítomen," uvedl Martin Kuba.

Podle něj by ale v menších obcích nemusel být celodenní provoz. Stačilo by, pokud by lékárny byly otevřené třeba jen dvě až tři hodiny v určených dnech. "Umožnil by to fakt, že lékárník by se mohl přesunout z jedné lékárny do jiné. Ale podle současného zákona to nejde, protože jako vedoucí musí být svázaný pouze s jedním provozem. Proto navrhujeme změnu, aby lékárník mohl být na více místech, pokud to v součtu nepřekročí jeho pracovní dobu," řekl Kuba.

Dodal, že služba bude významnější i proto, že se zvyšuje podíl případů, kdy pacient obdrží od svého lékaře recept prostřednictvím textové zprávy po telefonické konzultaci zdravotního stavu. "Je pak možné si vyzvednout lék v místě bydliště a nejezdit si někam složitě pro papírový recept. Ale za předpokladu, že v místě bydliště funguje lékárna, což by umožnila naše zákonodárná iniciativa," uvedl hejtman.

Lékárníci jsou zatím spíše skeptičtí

Zákonodárnou iniciativu v České republice ústava zaručuje poslanci, skupině poslanců, Senátu, vládě a zastupitelstvu vyššího územního samosprávného celku, což jsou kraje a hlavní město Praha. Předlohu nejprve posoudí vláda, která k ní zaujme stanovisko. O osudu novely však rozhodne až Parlament.

Zástupci jihočeských lékáren jsou k možnosti nové legislativy zatím spíše skeptičtí. Provoz lékárny na malé vesnici podle nich ukrývá mnoho dalších úskalí, která nová legislativa vyřešit nedokáže.

"Teoreticky to samozřejmě možné je, ale obávám se, že se to nevyplatí. Ekonomicky to nejspíše nemůže vyjít. Sami jsme to zkoušeli v Čížové a bylo to neudržitelné. Lidé raději jezdí do větších měst a na vesnicích nakupují pouze Ibalgin a černé uhlí," myslí si Marek Bárta, spolumajitel lékárny U Svaté Anny na Velkém náměstí v Písku.

Doplnil také, že mladí lékárníci do malých vesnic ani nechtějí. "Lékárny také musí hospodařit se svými zásobami, které mají datum spotřeby. To se týká i mastí, které se tvoří do zásoby a mají omezenou životnost. Nedokážu si představit, jak bychom toto řešili při nejistém a pouze několika hodinovém provozu v malých vesnicích," dodal lékárník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Lékárna

Štítky ČR, správa, zdraví, léky, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce udržet provoz lékáren i v malých obcích, navrhne proto změnu zákona  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.