Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Lékaři v českobudějovické nemocnici provedli první roboticky asistovanou operaci srdce

Českobudějovická nemocnice dosáhla významného milníku v oblasti kardiochirurgie. V pondělí 17. června její lékaři úspěšně zvládli roboticky asistovanou operaci srdce za využití systému Da Vinci X. Tento průlomový zákrok, vedený doktorem Vojtěchem Kurfirstem, přináší pacientům rychlejší zotavení a nižší riziko komplikací.

Českobudějovická nemocnice přepsala historii roboticky asistovaných operací srdce v České republice. V pondělí provedla svůj první zákrok s využitím robotického systému Da Vinci X, který otevřel nové možnosti v oblasti kardiochirurgie. Tým vedený doktorem Vojtěchem Kurfirstem operoval pacienta s ischemickou chorobou srdeční a úspěšně provedl koronární bypass s minimálními zásahy do těla.

Doktor Kurfirst vysvětlil, že při operaci chirurg sedí za řídící konzolí, odkud ovládá ramena robota. "Pomocí třech vpichů na levé straně hrudníku se zavedou nástroje připojené k ramenům robotického systému. Chirurg odebere vnitřní prsní tepnu, která slouží jako cévní štěp k provedení koronárního bypassu," popsal Kurfirst. Poté, co robot odebere tepnu, chirurg ručně připojí bypass na cílovou věnčitou tepnu z malého řezu pod levým prsem. První operaci vedl s pomocí doktora Jamese Cheka z Fakultní nemocnice Hradec Králové, zkušeného specialisty na tento typ zákroků.

Doktorka Júlia Csanady zdůraznila výhody roboticky asistovaných operací. "Celá operace netrvá déle než tradiční metoda, při které se musí rozříznout celá hrudní kost. Díky menším operačním ranám a plné stabilitě hrudního koše mohou pacienti dříve rehabilitovat a rychleji opouštět nemocnici," uvedla Csanady. Přínosem jsou i menší rizika komplikací spojených s hojením ran, což je zvláště důležité u pacientů s nadváhou a cukrovkou.

Robotický systém Da Vinci X však není určen pouze pro koronární bypass. Dokáže také operovat srdeční chlopně, nepravidelnost srdečního tepu a některé vrozené srdeční vady. Primář Kardiochirurgického oddělení doktor Aleš Mokráček, zmínil, že robotická kardiochirurgie navazuje na úspěšný program robotické hrudní chirurgie, který od listopadu 2023 umožnil operovat 26 pacientů s plicními onkologickými diagnózami. "Jsme třetím pracovištěm kardiochirurgie v České republice, které aktivně provádí robotickou kardiochirurgii," řekl Mokráček.

Generální ředitel nemocnice Michal Šnorek dodal, že rozvoj robotické chirurgie je součástí širší strategie ke zvýšení bezpečnosti a kvality poskytované péče. "Nemocnice České Budějovice robotickou chirurgii rozvíjí systematicky a velmi intenzivně," uzavřel Šnorek.

Tato průkopnická operace značí významný krok vpřed pro českobudějovickou nemocnici a celé české zdravotnictví, přinášející naději na lepší a rychlejší zotavení pro pacienty.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky Nemocnice České Budějovice, operace, srdce, robotická operace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v českobudějovické nemocnici provedli první roboticky asistovanou operaci srdce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.