Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Černý kašel na jihu Čech ustupuje, hygienici očekávají další pokles díky letním prázdninám

Černý kašel na jihu Čech začíná ustupovat. Hygienici zaznamenali nejméně nových případů od chvíle, kdy vlna zvýšeného výskytu začala nabývat na intenzitě. Celkově už hygienici zaznamenali 2 315 případů, většinou mezi školáky. Nejvíce postižené jsou okresy Českobudějovicko a Jindřichohradecko. Prázdniny by měly přinést další pokles.

Jihočeský kraj zažil v posledních týdnech výrazný pokles případů černého kašle. Hygienici zaznamenali minulý týden 58 nových případů, což je nejnižší číslo od začátku vlny zvýšeného výskytu v šestém kalendářním týdnu tohoto roku. Celkově letos v regionu potvrdili už 2 315 případů tohoto onemocnění.

"V minulém týdnu přibylo 58 nových případů, což je o 28 méně než týden předtím. Pokles registrujeme třetí týden za sebou a pozitivně by se na vývoji měl odrazit i konec školního roku a začátek prázdnin," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že většina dosavadních případů byla spojena se školáky a školními kolektivy. "Největší počet nových případů už jsme tak v uplynulém týdnu neregistrovali mezi školáky, kde jich přibylo devět a středoškoláky, kde jich registrujem osm, ale mezi dospělými v kategorii 45-54 let. Tam jich přibylo 13," upřesnila.

Černý kašel se nejvíce rozšířil na Českobudějovicku, kde hygienici evidují 875 případů. Následuje Jindřichohradecko s 398 případy. V dalších okresech Jihočeského kraje se počet případů pohybuje mezi 203 a 214.

Co se týče věkových skupin, středoškoláci ve věku 15-19 let tvoří největší skupinu s 623 případy. Mezi dětmi ve věku 10-14 let je evidováno 341 případů. U dětí do jednoho roku věku, které jsou nejzranitelnější, bylo zaznamenáno 35 případů, přičemž v posledním týdnu nepřibyl žádný nový.

"Sto šestnáct případů máme hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let věku a 35 případů mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku věku. U dospělých věkových kategorií nejvíce – 297 případů – máme hlášeno ve skupině 45-54 let a 223 ve skupině 35-44 let," upřesnila data k výskytu černého kašle ve 26. týdnu ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje Hana Bendíková.

Černý kašel tedy i přes svůj nedávný výrazný výskyt začíná na jihu Čech ustupovat. Tento trend by mohl pokračovat i díky letním prázdninám, kdy se děti nesetkávají ve školních kolektivech.


 


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky černý kašel, počet případů, pokles, letní prázdniny, hygienici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černý kašel na jihu Čech ustupuje, hygienici očekávají další pokles díky letním prázdninám  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.