Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V Písku vznikne zubní klinika pro pět zubařů. Místní vyděsila výše placených služeb, kraj však obavy klidní

Za poslední tři roky ukončilo v Písku svou praxi šest zubních lékařů, a město teď přijde o další dva. Navzdory nabídce bezúročných půjček, které novým zubařům nabízí město, se situace nelepší. Kraj a písecká nemocnice proto plánují do roku 2025 vybudovat ve městě kliniku pro pět nových zubařů. Své placené služby mají nabízet s 30procentní slevou.

Za poslední tři roky ukončila v Písku svou praxi šestice zubních lékařů. Nyní přijde město o další dva. Mnoho lidí tak u zubařů čelí opravdu dlouhým čekacím dobám, jiní nemají zubního lékaře vůbec. Nové zubaře přitom do města nedokázala nalákat ani půjčka, kterou město nově příchozím zubařům nabízí. Pomoct by měla nová iniciativa kraje a písecké nemocnice. Ta chce do roku 2025 ve městě vybudovat zubní kliniku pro pět lékařů.

„Abychom doplnili chybějící počet lékařů v Písku co nejrychleji, nejednali jsme jen s jednotlivými zubaři, ale přišlo nám zajímavé najít partnera, který by byl schopný v Písku udělat více ordinací a přivést sem několik zubařů najednou,“ vyjádřil se k situaci v Písku jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Partnerem pro tento projekt se kraji stala společnost Dent Medico, která se usídlí v bývalé laboratoři naproti písecké nemocnici. Tu pro potřeby nové kliniky zrekonstruuje kraj spolu s nemocnicí.

Lidi vyděsila vysoká cena služeb

„Za tři roky v Písku ukončilo z různých důvodů svou praxi pět zubních lékařů a nyní mají končit další dva. Přístup města je v tomto ohledu poněkud zdrženlivý, a proto jsem se rozhodl s možným řešením oslovit Jihočeský kraj, který je i majitelem písecké nemocnice,“ popsal vznik iniciativy ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

„Oslovili jsme proto s možnou spoluprací jednu z pražských klinik, pro jejich praxi připravíme prostory v bývalé laboratoři, která sousedí s naší nemocnicí. Projekt je připravený pro vznik pěti nových lékařských ordinací a dvou ordinací dentální hygieny,“ doplnil ředitel s tím, že prostor by měl být pro lékařskou praxi připravený do poloviny roku 2025.

Řadu obyvatel Písku však velice vyděsil ceník společnosti, která nabízí například bílou plombu od 3 450 korun nebo čištění kanálků od 13 780 korun. Ředitel nemocnice i hejtman však uklidňují, že zubaři v nové klinice budou mít smlouvy se zdravotními pojišťovnami a veškeré jimi hrazené služby budou poskytovat zdarma. „Lidé si budou hradit pouze úkony nad rámec svých pojištění,“ ujistil Holan.

Všichni noví zubaři budou také využívat krajského dotačního programu, který jim nabízí motivační příspěvek 1,5 milionu korun, v něm je zahrnuto 600 tisíc na vybavení a 900 tisíc jako příspěvek na bydlení. „Všem zaměstnancům nabídneme čerpání našeho dotačního titulu. Oni tu na oplátku budou nabízet své profesionální služby první rok s 30procentní slevou oproti svému běžnému ceníku,“ doplnil hejtman s tím, že se dle něho jedná o koncept, který jižní Čechy potřebují.

Zástupci Písku o plánu kraje nevěděli

Písecký starosta pak celý projekt komentoval s tím, že jeho oznámení pro něj bylo stejným překvapením jako pro další obyvatele města. Přesto se mu zamlouvá. „O krajské iniciativě jsme neměli žádné informace, dozvěděli jsme se to až z videa na hejtmanových sociálních sítích. Vzhledem k situaci mi to ale přijde jako dobré řešení,“ řekl starosta Michal Čapek (ANO).

Město od začátku tohoto roku láká zubaře na dotační program, na který Písek z rozpočtu vyčlenil šest milionů korun. Zatím však bez pozitivního výsledku. Město chce skrz titul poskytnout až trojici zubařů bezúročnou půjčku dva miliony korun na dobu sedmi let.

„Náš dotační program zatím nikoho nepřilákal. Jedná se o půjčku, kterou zubařům nabízejí i jiná města a pro mnoho z nich se nejedná o nic atraktivního. Touží spíše po moderně zařízených prostorách pro svou ordinaci. Přesto se naši pobídku snažíme více medializovat. Plánujeme proto například nová videa na sociálních sítích,“ doplnil starosta. Na propagaci dotačního titulu město vyčlenilo z rozpočtu 700 tisíc.

„V našem zastupitelském klubu je zastoupených mnoho lékařů. Bavíme se tak s pacienty a víme, že je začíná velmi trápit dostupnost zubní péče. Několik zubařů již v Písku skončilo a svou praxi plánují brzy ukončit i další. Naše odhady jsou, že do dvou až tří let by zde mohlo zubaře postrádat až 1 000 obyvatel,“ zhodnotil píseckou situaci opoziční zastupitel Michal Turek (Hlas Písku), který v Písku možnost bezúročné půjčky zastupitelům koncem minulého roku předložil.


 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Michal Jarmoluk

Štítky Písek, zubaři, klinika, jihočeský kraj, Martin Kuba, Nemocnice Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

...veškeré jimi hrazené služby budou poskytovat zdarma... Takže hned na začátek: bílé plomby si platí paciect, žádná úhrada od pojišťovny. No a dále, 30% sleva v prvním roce. Tak to aby si lidi naplánovali bolest zubů včas, něco jako first minute u zájezdů.

Pondělí, 8. července 2024, 14:33Odpovědět

V Písku vznikne zubní klinika pro pět zubařů. Místní vyděsila výše placených služeb, kraj však obavy klidní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.