Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Počet nových případů černého kašle v Jihočeském kraji za týden mírně stoupl

Počet nových případů černého kašle v Jihočeském kraji za poslední týden mírně stoupl. Hygienici registrovali 39 dalších pacientů. Je to o šest více než o týden dříve. Stále je to však výrazně méně než v předchozích měsících.

„Letos v kraji mámě 2443 potvrzených případů. Největší počet nových případů jsme v uplynulém týdnu registrovali mezi dospělými v kategorii 45 až 54 let, kdy se jednalo o devět pacientů. Nejvíce případů od začátku roku evidujeme mezi středoškoláky, v kategorii 15 až 19 let se jedná o 638 případů," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

V době, kdy se černý kašel v kraji šířil nejvíc, bylo za týden na jihu Čech i více než sto nových případů. Kotrbová dodala, že další velká skupina lidí černým kašlem onemocněla, aniž by navštívila lékaře. Proto je skutečný počet pacientů v tomto roce výrazně vyšší než údaje, které mají k dispozici hygienici.

„Co se týče srovnání jihočeských okresů, největší výskyt je na Českobudějovicku, kde je 912 evidovaných případů a na Jindřichohradecku, kde je 419 případů," řekla. Podle odborníků je nákaza riziková hlavně pro nejmenší děti. Ještě nemohou mít dokončené povinné očkování proti černému kašli a také mají omezenou schopnost kašlat, která u nich vede k dušení. Loni hygienici na jihu Čech registrovali 29 případů černého kašle.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, černý kašel, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nových případů černého kašle v Jihočeském kraji za týden mírně stoupl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.