Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Letošní počet případů černého kašle na jihu Čech se blíží ke 3000

Letošní počet případů černého kašle na jihu Čech se blíží ke 3000. Hygienici potvrzují stále nové. V průběhu celého loňského roku v Jihočeském kraji evidovali 29 případů.Černý kašel se ze sezonní respirační infekce změnil v celoroční nemoc.

„V kraji registrujeme aktuálně 2894 potvrzených případů. Největší počet nových případů jsme v uplynulém týdnu z hlediska věku pacientů registrovali mezi dospělými ve věkové skupině 45-54 let, a to osm. Nezvykle vysoký počet nových případů byl tentokrát zaznamenán mezi seniory, kde přibylo pět nových případů," uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že od začátku roku hygienici evidují každý týden několik desítek nových případů. Černý kašel se podle ní bude šířit stejným tempem do té doby, než bude populace vůči nemoci imunní. „Navíc skutečné číslo nemocných je jistě výrazně vyšší, protože ne každý s černým kašlem navštíví lékaře," uvedla Kotrbová.

Letošní počet pacientů s černým kašlem v ČR překročil na konci září 32.000. Je mezi nimi také 566 dětí do jednoho roku, které nemohou mít dokončené očkování, jež by je chránilo. Za poslední měsíc přibylo 2691 nakažených. Podobně jako u ostatních nákaz postihujících dýchací cesty odborníci vyzývají k tomu, aby lidé s příznaky zůstávali doma a nemoc nešířili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky ČR, zdraví, černý kašel, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní počet případů černého kašle na jihu Čech se blíží ke 3000  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.