Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech stále narůstá

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech stále narůstá. V tomto týdnu hygienici registrovali dva pacienty s klíšťovou encefalitidou a devět s lymskou boreliózou. Letošní rok může být v počtu případů těchto onemocnění rekordní. Novinářům to řekla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

"Aktuálně registrujeme 92 případů klíšťové encefalitidy, to je o 35 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 57. Klíšťové encefalitidy je více než vloni za celou sezonu, kdy bylo v kraji potvrzeno 81 případů. Nejvyšší výskyt jsme v posledních letech registrovali v roce 2020, kdy bylo v Jihočeském kraji za celou sezonu potvrzeno 137 případů," uvedla Kotrbová.

Aktivitu klíšťat ovlivňuje počasí. Potřebují především teplo a vlhko, což při teplotně mírných podzimech v posledních letech bývá. "U lymské boreliózy evidujeme od začátku roku 491 nahlášených potvrzených případů, což je o 97 více než vloni v tomto období. Vloni a předloni jsme přitom zaznamenali vůbec nejvyšší výskyty za poslední roky, kdy bylo v kraji za celou sezonu potvrzeno předloni 529 a vloni 518 případů," řekla hygienička.

Klíšťová encefalitida je nehnisavý zánět mozkových blan nebo mozku. Léčba onemocnění není známá, léčí se pouze příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují velké bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Lymská borelióza je bakteriální onemocnění, asi pětkrát častější než klíšťová encefalitida, protože přítomnost borrelií vykazuje v ohniscích až deset procent populace klíšťat. Borelióza může způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčí se antibiotiky. Proti lymské borelióze zatím ve středoevropských podmínkách neexistuje očkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com/Erik_Karits

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech stále narůstá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.