Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Jindřichohradecká nemocnice zahájila stavbu pavilonu paliativní péče

Jindřichohradecká nemocnice zahájila stavbu pavilonu paliativní péče. Bude mít 14 lůžek a v provozu má být přibližně za rok. Bude prvním paliativním pavilonem v síti jihočeských nemocnic.

Výstavba se připravovala dlouhou dobu. „Bylo to 11 let. Ze začátku se o to snažila jen parta nadšenců, která se pokoušela dát dohromady paliativní péči v našem regionu. Rozhodující byla až podpora Jihočeského kraje, který nám umožnil projekt realizovat," uvedl ředitel jindřichohradecké nemocnice Vít Lorenc. Náklady na vybudování pavilonu činí 81,5 milionu korun. Více než 70 milionů korun z toho poskytne právě Jihočeský kraj, který je jediným akcionářem nemocnic v regionu.

V pavilonu budou pouze jednolůžkové pokoje. Sloužit budou pacientům s nevyléčitelnými nemocemi, kdy už jim lékaři nedokážou pomoci. „Koncepce pavilonu záměrně nesleduje tradiční podobu nemocničních budov. Naším cílem je vytvořit prostředí, které bude podporovat maximální sociální interakci klientů s jejich blízkými a zároveň poskytovat psychologickou a spirituální podporu. Nebude se jednat o klasickou nemocniční budovu, spíš to bude otevřený prostor, kde se budeme snažit vytvořit pro pacienty maximální komfort," uvedl Lorenc.

Výstavba pavilonu je součástí Koncepce zdravotnictví Jihočeského kraje pro období 2022 až 2027 a má pomoct s dostupností i kvalitou péče v regionu. Na jihu Čech existuje v několika městech terénní hospicová služba. Ale v regionu se zatím nachází jen jeden kamenný hospic v Prachaticích, který má kapacitu 30 pacientů. „Chceme ale také vybudovat nová hospicová lůžka v dolním areálu českobudějovické nemocnice, která budou součástí konceptu, kdy tam vznikne i domov pro seniory. Hodně také tlačíme na hospicovou péči v domácím prostředí, protože je pro nás důležitá. Každoročně pro ni navyšujeme podporu v milionech korun, aby příslušné organizace mohly o Jihočechy i v takových situacích pečovat," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jindřichův Hradec

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichohradecká nemocnice zahájila stavbu pavilonu paliativní péče  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.