Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Právě teď někdo potřebuje vaši krev. Nemocnice se potýká s nedostatkem dárců

S akutním nedostatkem krve se aktuálně potýká českobudějovická nemocnice. Řada pravidelných dárců nemůže kvůli začínající sezoně respiračních onemocnění dorazit, a kromě toho populace lidí, kteří chodí pravidelně darovat krev, stárne.

Hrozivě vypadající fotografii téměř prázdného skladu s krevními zásobami zveřejnila nemocnice na svém webu před několika dny. Vyzvala zejména prvodárce a mladé lidi, aby dorazili na transfúzní oddělení a pomohli zásoby doplnit.  

„Stále více pacientů potřebuje pro úspěšnou léčbu krevní transfuze. Bohužel populace dárců krve stárne a počet nových dárců není dostačující. Aktuálně začíná sezona respiračních onemocnění, proto řada našich pravidelných dárců nemůže přijít darovat. Kvůli těmto faktorům se nyní potýkáme s nedostatkem krve,” napsala nemocnice na webu.  

Podle krevního barometru, který najdou lidé na stránkách nemocnice, chybí téměř všechny skupiny, kromě B-, AB- a AB+. I přesto, že by ale měl některý prvodárce krevní skupinu, kterou nemocnice aktuálně nepotřebuje, může přijít krev dorazit. „Všichni prvodárci jsou pro nás důležití. Zařadíme je do registru dárců, které oslovujeme v případě, kdy danou krevní skupinu opět ve zvýšené míře potřebujeme a zároveň již uplynula dostatečně dlouhá doba od předchozího darování,” vysvětluje nemocnice. 

Právě prvodárci a novodárci mohou přijít darovat krev bez objednání v odběrovou dobu. Ta je každý den od 6:30 do 11:00, ve čtvrtek navíc od 14:00 do 17:00. Ostatní by se měli telefonicky objednat na čísle 387 87 333-35. 

Krev mohou darovat všichni ve věku od 18 do 65 let, kteří splňují zdravotní kritéria. Z registru pak mohou být z některých důvodů dárci dočasně nebo trvale vyřazeni. Dočasné vyřazení se týká osob, které podstoupili operaci, piercing nebo tetování, prodělali některá onemocnění nebo cestovali mimo Evropu. Trvale vyřazeni jsou pak ti, kteří mají HIV / AIDS, závažná onemocnění srdce, plic, trávicího traktu, epilepsii, nádorové onemocnění a další. Seznam nejčastějších důvodů  najdou lidé na webu nemocnice.  

Jak se chovat před odběrem? 

Deset až dvanáct hodin před odběrem se mají lidé vyhnout smaženým jídlům, uzeninám, smetaně, tučným sýrům a alkoholu. Ráno se doporučuje lehká snídaně a dostatek tekutin jako čaj, voda nebo džus.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky nemocnice, nemocnice české budějovice, krev, dárci krve, dárcovství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Právě teď někdo potřebuje vaši krev. Nemocnice se potýká s nedostatkem dárců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.