Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Záchranáři varují před letním nárůstem počtu úrazů

Jihočeští záchranáři v létě zaznamenávají výrazný nárůst počtu úrazů. Spojeny jsou hlavně se sportovní činností, domácími pracemi nebo cestováním. Loni zasahovali jihočeští záchranáři od začátku června do konce srpna u 4656 úrazů.

Během tří letních měsíců tak čtvrtina všech výjezdů připadla na úrazy. Některé případy skončily i smrtí. „Vážné úrazy postihují všechny věkové kategorie, ale nejvíce jsou ohroženy aktivní osoby mladšího věku a děti,“ uvádí mluvčí záchranné služby Petra Kafková.

Úrazů podle ní v létě tradičně přibývá při sportech, dále pak při práci na zahradách a domech. „Mnohým situacím lze přitom buď zcela předejít či výrazně snížit jejich dopad,“ říká Kafková. V letních měsících navíc roste konzumace alkoholických nápojů, což také přispívá k různým zraněním.

Za slunečného počasí na silnice vyrážejí motorkáři a cyklisté, což s sebou nese i vyšší počet nehod. „Zaznamenali jsme pozitivní trend v používání kvalitních ochranných pomůcek, jako přileb, páteřních chráničů a dalších ochranných prvků,“ doplňuje mluvčí.

K omezení počtu úrazů pomáhá i nepřeceňování vlastních schopností. „Sníží se tím do značné míry riziko poškození zdraví,“ dodává.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři varují před letním nárůstem počtu úrazů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.