Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 25. května 2024  |  Svátek má Viola
Bez reklam

Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje zhruba miliardu korun

Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje více než miliardu korun. To je o přibližně 200 milionů korun více, než v loňském roce. Plánované investice všech osmi zdravotnických zařízení stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem směřují do modernizace objektů, zkvalitnění služeb a zvýšení komfortu péče o pacienty i do modernizace přístrojového lékařského vybavení a nových moderních medicínských technologií. Poměr objemu stavebních a medicínských investic je cirka jedna ku jedné.

„Vývoj medicíny je nesmírně rychlý. Lékaři dnes úspěšně léčí i pacienty, kterým by ještě před 25 lety nedokázali v řadě případů pomoci. Zkvalitňuje se diagnostika a operační postupy. Chirurgické zákroky jsou stále šetrnější k pacientům. Nové technologie a postupy i náročnější standardy léčby ovšem vyžadují také existenci zázemí nemocnic odpovídající rostoucím požadavkům 21. století. To se samozřejmě neobejde bez nových staveb a rekonstrukcí, čili modernizací jednotlivých areálů. Pokud tedy chceme udržet krok s moderními medicínskými trendy a zajistit pro obyvatele regionu dostupnou zdravotnickou péči na nejvyšší úrovni, jsou pravidelné investice do nemocnic naprosto nezbytné,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Hejtman v této souvislosti připomněl, že všech osm krajských nemocnic loni hospodařilo beze ztrát a jejich celkový zisk dosáhl bezmála 113,5 milionu korun, což bylo o přibližně 76,5 milionu korun více než v roce 2013. Veškerý zisk byl reinvestován zpět do jejich dalšího rozvoje, tedy například do letošních investic.

„Dobrá finanční kondice je základní podmínkou udržení a zvyšování kvality poskytované lékařské péče, včetně rozšiřování její dostupnosti. Pokud by se nemocnice potácely v dluzích, úroveň a kvalita péče by nutně klesala a zaostávala,“ zdůraznil Zimola.

Jednoznačně nejvyšší podíl na celkových investicích má dlouhodobě Nemocnice České Budějovice, která je, jako centrum vysoce specializované medicinské péče v regionu, páteřní nemocnicí celého systému jihočeských nemocnic. Její spádovou oblastí je celý Jihočeský kraj, a některé příhraniční oblasti sousedních regionů, tedy území, na němž žije cirka 750 tisíc obyvatel jižních Čech, Plzeňského, Středočeského kraje a Vysočiny. Nepsaný statut hlavního zdravotnického zařízení na jihozápadě Čech dává českobudějovické nemocnici především existence akreditovaných a vysoce odborně hodnocených medicínských pracovišť, kterými jsou například komplexní onkologické centrum, komplexní kardiovaskulární centrum, traumatologické centrum, centrum dětské traumatologie, perinatologické centrum intenzivní péče a podobně.

„Z letošních plánovaných investic českobudějovické nemocnice ve výši přibližně 756 milionů korun budou tvořit právě výdaje na nákup, modernizaci a obnovu medicínských přístrojů a technologií zhruba dvě třetiny,“ vypočetl předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Největší zdroje se zapojením dotací z Integrovaného operačního programu Evropské unie letos směřují v Českých Budějovicích do technologické modernizace onkologického oddělení a oddělení nukleární medicíny. „Jde především o pořízení dvou nových lineárních urychlovačů v hodnotě téměř 220 milionů korun, které nahradí původní dosluhující zařízení a nákup nových diagnostických přístrojů, pozitronového emisního tomografu za cirka 70 milionů korun a CT za 25 milionů korun. Dalších více než 90 milionů korun bude směřovat do modernizace medicinských technologií traumatologického centra,“ doplnil Bláha.

Největší stavební investicí českobudějovické nemocnice bude letos 130 milionů korun na dokončení nového pavilonu perinatologického centra. Do objektu, který vyrostl dílem na zelené louce a dílem přestavbou části bývalého dětského oddělení, se již na podzim kompletně nastěhují provozy neonatologického a gynekologicko-porodnického oddělení. Celkové náklady na loni zahájenou výstavbu perinatologického centra přesáhnou 200 milionů korun. Nemocnice současně pokračuje v nástavbě části centrálního pavilonu. Odhadované náklady v tomto případě činí 50 milionů korun.

V posledních sedmi letech investovaly jihočeské nemocnice do svého rozvoje celkem více než 4,2 miliardy korun. Tyto investiční náklady byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie.

Napsal Petr Pokorný

Štítky nemocnice, investice, technologie, Jihočeský kraj, Nemocnice České Budějovice, Evropská unie, Jiří Zimola, Martin Bláha, Petr Pokorný, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje zhruba miliardu korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.